CRVENI IBIS (Eudocimus ruber)

 

SISTEMATIKA

Razred: PTICE (Aves)
Red: RODARICE (Ciconiiformes)
Porodica: IBISI I ŽLIČARKE (Threskiornithidae)

 

RASPROSTRANJENOST
Sjever Južne Amerike, površina od Venezuele do istočnog Brazila. Nomadi su, sezonski migriraju između različitih obalnih i močvarnih područja.

 

OPIS
Dužina tijela: 56-71 cm
Težina: mužjaci 710–770 g, ženke 505–640 g
Raspon krila: 94–105 cm

To su dugonoge i dugovrate ptice močvarice. Poznati su po svojoj prekrasnoj crvenoj boji. U zatočeništvu su obično svjetlije boje jer boja ovisi o vrsti hrane koju konzumiraju. Za razliku od odraslih, mladi su sivo-smeđe do bijele boje na trbušnoj strani. Mužjaci i ženke su jednako obojeni te su obično mužjaci nešto veći.

 

STANIŠTE
Blatne zaravni, plitke uvale; gniježđenje na ušćima rijeka.

 

PREHRANA
U prirodi: vodeni beskralješnjaci, slatkovodni i morski rakovi, žabe, mekušci, male ribe i zmije
U zoo vrtu: plutajuća peletirana hrana za ibise

 

RAZMNOŽAVANJE
Poligamni su tj. mužjaci se pare s više ženki, jednom godišnje. Najčešće liježu 3 do 5 jaja,a inkubacija traje 21-23 dana. Mlade podižu oba roditelja, ptići opernate kroz 35 dana, a gnijezdo napuštaju kroz 3 mjeseca. Spolnu zrelost postižu nakon 2 godine.

 

NAČIN ŽIVOTA
Gnijezdi se u mangrovama ili drugom drveću u velikim kolonijama. Gnijezda rade blizu jedni drugima; po nekoliko na pojedinom stablu. Mužjak pronalazi materijal za izradu gnijezda, a ženka ga gradi.

 

GRABEŽLJIVCI
Velike mačke (porodica Felidae) te ptice reda Falconiformes. Najbolja obrana od predatora je zadržati se unutar veće grupe jedinki. Mužjaci se koriste svojom veličinom kako bi obranili mlade i ženke, a često i jedinke unutar jata proizvode upozoravajuće zvukove kako bi upozorile ostale na uočenu opasnost.

 

ŽIVOTNI VIJEK
U prirodi: 16 godina
U zoo vrtu: 20 godina

 

UGROŽENOST
IUCN: LC – najmanje zabrinjavajuća vrsta

 

ZANIMLJIVOSTI
Crvena boja perja blijedi kod ptica u zarobljeništvu ukoliko im prehrana ne uključuje visoku razinu proteina i meso škampa.

 

LITERATURA

 Matheu, E., del Hoyo, J., Garcia, E.F.J. & Boesman, P. (2019). Scarlet Ibis (Eudocimus ruber). In: del Hoyo, J., Elliott, A., Sargatal, J., Christie, D.A. & de Juana, E. (eds.). Handbook of the Birds of the World Alive. Lynx Edicions, Barcelona. (https://www.hbw.com/node/52774 )

https://www.iucnredlist.org/species/22697415/93612751

https://animaldiversity.org/accounts/Eudocimus_ruber/

Jeovnik Zoo vrta