Mali mužjak i ženka koji će idući tjedan navršiti tri mjeseca, lijepo napreduju i sve odvažnije proviruju iz brloga

Obitelj zagrebačkih crvenih pandi bogatija je za dva člana! Početkom srpnja na svijet su došli jedni od najslađih blizanaca u povijesti Zoološkog vrta grada Zagreba. Brat i sestra u početku su djelovali poput krznenih kuglica, a sada već polako napuštaju brlog i istražuju okolinu.

Sedmogodišnji Popi ponosan je na proširenje obitelji, no kako to u svijetu crvenih pandi biva, najveći je dio posla na majci. Petogodišnjoj Emi tu treba skinuti kapu. Prošle je godine prvi put postala majka i s Grgom koji je u međuvremenu stasao u pravog mladića, doznala što sve ta uloga nosi. Ove godine s blizancima ju je dočekao dvostruki posao no od prvog je dana izuzetno brižna i pažljiva.

„Emino iskustvo i predanost najzaslužniji su za lijep razvoj malih crvenih pandi. Mladunčad čuva u dva tunela kako bi prvo nahranila jedno, a potom drugo. Da radi odličan posao, sada se može jasno vidjeti jer mališani sve znatiželjnije proviruju iz brloga. Mali je mužjak bucmast, a sestra mu je nešto sitnija. Za razliku od nje koja je mirnija i povučenija, brat joj je poput malenog dječaka – zaigran, odvažan, ali, na sreću, i dosta spretan. Prije nekoliko se dana, prateći majku, prvi put popeo na drvo i s njega sišao bez većih poteškoća“, kazao je Damir Skok, ravnatelj Zoološkog vrta grada Zagreba.

Blizanci koji će idući tjedan navršiti tri mjeseca, do daljnjega se hrane isključivo majčinim mlijekom. Kad pređu na krutu hranu, jelovnikom će im dominirati bambus.

Zoološki vrt građane tradicionalno uključuje u izbor imena mladuncima crvenih pandi. Svoje će prijedloge građani moći ostavljati na Facebook stranici Vrta. Nakon toga žiri će suziti popis, a na kraju će između pet najboljih prijedloga muških i ženskih imena, konačna odabrati proslavljeni hrvatski veslači Martin i Valent Sinković i njihove supruge. Imena će se objaviti u povodu Dana crvenih pandi sredinom studenoga.

Crvene su pande ugrožene životinje. U prirodi nastanjuju područje od Nepala na zapadu do jugozapadne Kine na istoku. Žive u tropskim vazdazelenim te planinskim listopadnim šumama. Najviše ih ugrožava čovjek uništavanjem njihova staništa, ali i nezakonitom trgovinom životinjama. Završavaju kao kućni ljubimci, krzneni kaputi, pa čak i na tanjuru. U posljednjih 18 godina populacija crvenih pandi smanjila se za više od pola.

Zoološki vrt grada Zagreba sudjeluje u zaštiti crvenih pandi. Zagrebačke jedinke uključene su u uzgojni program EEP koji u budućnosti treba doprinijeti očuvanju populacije u divljini.