CRNOREPI PRERIJSKI PAS (Cynomys ludovicianus)

SISTEMATIKA

Razred: SISAVCI (Mammalia) 

Red: GLODAVCI (Rodentia)

Porodica: VJEVERICE (Sciuridae)

 

RASPROSTRANJENOST

Središnji dio SAD-a

 

OPIS

Dužina tijela: oko 38 cm

Dužina repa: mužjaci 8,7 cm , ženke 8,4 cm

Težina: mužjaci 905 g, ženke 819 g

Boja krzna je od smeđe do crveno-smeđe na leđnoj strani i bjelkaste boje na trbušnoj strani. Boja krzna se razlikuje ovisno o godišnjim dobima tako da je ljeti boja krzna svijetlija, a zimi je tamnija.

 

STANIŠTE

Otvorene prerije

 

PREHRANA

U prirodi: lišće, izdanci, korijenje trava i korova

U zoo vrtu: povrće, peleti, trava, brst

 

RAZMNOŽAVANJE

Parenje se odvija jednom godišnje u podzemnim tunelima. Uspješnost oplodnje vezana je uz starost ženki – što je ženka starija to je veći uspjeh. Nakon graviditeta od 34-35 dana ženka najčešće okoti od tri do pet mladih. Mladi dobivaju dlaku nakon tri tjedna, oči otvaraju nakon pet tjedana, a majka ih doji sedam tjedana. Spolno zreli postaju u drugoj godini života. Kada mladi mužjaci postanu spolno zreli glavni mužjak ih protjeruje iz skupine nakon čega mladi mužjaci uspostavljaju nove teritorije na rubovima roditeljskog.

 

NAČIN ŽIVOTA

Prerijski psi su aktivni danju. Vrlo su društvene životinje i žive u velikim obiteljskim kolonijama. Svaka skupina gradi podzemne gradove od mnogo tunela i prostorija. Odrasli mužjak brani svoju skupinu od susjednih, a unutar jedne skupine postoji jasna hijerarhija koja se postiže borbama. Nekoliko jedinki uvijek pazi na koloniju, ukoliko zamijete nešto sumnjivo  glasaju se lajanjem, po čemu su i dobili ime. Nakon takvog alarmnog zvuka ostali ili bježe u tunele ili nasrću na neprijatelja, ovisno o samoj prijetnji.

Kada nije sezona parenja vrlo su miroljubivi prema drugim jedinkama svoje vrste te se pozdravljaju njuškanjem. Hiberniaraju, za to vrijeme ne jedu, ali obavljaju nuždu.

 

GRABEŽLJIVCI

Ptice grabljivice, zvijeri, zmije i ljudi

 

ŽIVOTNI VIJEK

U prirodi: prosječno 1 godinu, maksimalno 8 godina

U zoo vrtu: do 8,5 godina

 

UGROŽENOST

IUCN: LC – najmanje zabrinjavajuća vrsta

 

ZANIMLJIVOSTI

Mužjaci su veći i teži od ženki, a i jednima i drugima težina varira sezonski. Najniža je zimi, a najviša u jesen.

Ukoliko je tlo dobro i duboko, tuneli mogu dosegnuti dubinu od 3 – 5 metara. Potrebna je takva dubina jer hladnoća na prerijama dopire duboko u tlo.

Humak zemlje koji okružuje ulaz ljeti služi kao izvidnica, a ujedno sprečava poplavljivanje podzemnih tunela prilikom nadiranja velike količine vode.

Ne trebaju piti jer potrebu za vlagom zadovoljavaju količine iz biljne hrane.

 

LITERATURA

Grzimek (1990): Grzimek’s Encyclopedia of Mammals, Volume III; McGraw – Hill Publishing

Wilson, D. E., Lacher, T.E., Jr & Mittermeier, R. A. eds. (2016): Handbook of the Mammals of the World Vol. 6. Lagomorphs and Rodents I.  Lynx Edicions, Barcelona

Jelovnik zoološkog vrta

http://www.iucnredlist.org/details/6091/0

http://animaldiversity.ummz.umich.edu/accounts/Cynomys_ludovicianus/