CRNOPRUGI GRGEČIĆ (Archocentrus nigrofasciatus)

SISTEMATIKA

Razred: Actinopterygii

Red: Perciformes

Porodica: Cichlidae

 

RASPROSTRANJENOST

Centralna Amerika

 

OPIS

Duljina tijela: do 15 cm

Boja tijela im je plavo-siva s 8 do 9 crnih okomitih pruga, zajedno s tamnom mrljom na operkulumu. Mužjaci su veći od ženki i razlikuju se po trbušnoj, leđnoj i analnoj peraji  koje se kod mužjaka protežu u nitima. Osim toga, stariji mužjaci često razvijaju masne grudice na čelu. Ženke su jače obojene od mužjaka. Imaju intenzivnije crne pruge preko tijela i ružičasto do narančasto obojenu trbušnu regiju i leđnu peraju.

 

STANIŠTE

Brze slatke vode s kamenitim dnom.

 

PREHRANA

U prirodi: rakovi, male ribe, alge, biljke, insekti

U zoo vrtu: odgovarajuća dehidrirana hrana za ribe 

 

RAZMNOŽAVANJE

Monogamna su vrsta. Kod mriješćenja  mužjak počinje čistiti područje na kojem će doći do mrijesta. Ženku privlači širenjem peraja. Kada ju pridobije, ženka mu se pridružuje u čišćenju teritorija za mrijest. Ženka položi 100 do 300 jajašaca koje mužjak odmah oplodi. Ženka mahanjem peraja proizvodi strujanje vode kako bi jajašca imala veći dotok kisika. Za to vrijeme mužjak štiti teritorij i ženku od uljeza. Nakon 48 do 72 sata izleći će se mladi koje roditelji premještaju u prije iskopanu rupu. Ženka se brine za mlade dok mužjak štiti teritorij. Nakon nekoliko dana mladi počinju slobodno plivati, a majka im pomaže pri hranjenju na taj način da ruje svojim trbuhom po dnu. Mogu se razmnožavati svaka 2 tjedna.

 

NAČIN ŽIVOTA

Teritorijalna su vrsta i postaju izrazito agresivni u vrijeme razmnožavanja.

 

GRABEŽLJIVCI

Veće ribe

 

ŽIVOTNI VIJEK

U prirodi: nema dostupnih podataka

U zoo vrtu: nema dostupnih podataka

 

ZANIMLJIVOSTI

Jako su brižni roditelji i jajašca uspješno brane od puno većih predatora nego što su oni. Kod ove se vrste javlja kanibalizam. Pošto do razmnožavanja može doći svaka 2 tjedna i iako su brižni roditelji, kada dođe novo leglo često znaju pojesti potomke iz prethodnog legla.

 

LITERATURA

http://www.cichlid-forum.com/articles/a_nigrofasciatus.php

http://www.ciklidi.com/ciklidi/archocentrus/ciklidi_archocentrus_nigrofasciatus.shtml

Jelovnik Zoo vrta