CRNOKLJUNI TUKAN (Ramphastos vitellinus)

 

SISTEMATIKA
Razred: PTICE (Aves)
Red: DJETLOVKE (Piciformes)
Porodica: TUKANI (Ramphastidae)

 

RASPROSTRANJENOST
Ptice neotropske regije, raširene na većini kontinenta Južne Amerike.

 

OPIS
Dužina: 46 – 56 cm.
Težina: 285 – 455 g.

Gotovo u svih vrsta tukana mužjaci i ženke izgledaju jednako. Osim crnog kljuna, na tijelu imaju perje crne boje s bijelim, žutim i narančastim dijelovima oko vrata i prsiju. Oko očiju je perje svjetlo plave boje, kao i bazalni dio kljuna. Ženke su prosječno 10 − 25 g lakše od mužjaka. Kljun čini otprilike trećinu duljine tijela tukana, a samo otprilike petinu mase.

 

STANIŠTE
Crnokljuni tukan rasprostranjen je na području Trinidada, istočne Venezuele, Gvajane te u sjeveroistočnom dijelu Brazila sjeverno od Amazone. Vole boraviti u blizini rijeka, no preko širih rijeka neće prelaziti. S obzirom na to da nisu u mogućnosti sami izdupsti šupljine u drveću kako bi gnijezdili, odgovarajuće šupljine u drveću najvažnija su karakteristika staništa. Najčešće se nalaze u najvišim dijelovima krošnje, gdje se uglavnom skrivaju od pogleda.

 

PREHRANA

U prirodi: hranu pronalaze u krošnjama, a hrane se bobicama, ali i većim plodovima koje moraju razbiti ili rastrgati na manje dijelove. Sjemenke manjih plodova prolaze kroz njihov probavni trakt, dok sjemenke velikih plodova povraćaju. Zbog ovakve prehrane vrlo su važni raspršivači sjemenki tropskog bilja. Iako im je primarna hrana voće, povremeno će pojesti i manje sisavce, ptiće ili ptičja jaja, kukce i njihove ličinke.
U zoo vrtu: voće, povrće, peletirana hrana.

 

RAZMNOŽAVANJE
Razmnožavaju se u različito doba godine ovisno o rasprostranjenosti, a najčešće je to između veljače i lipnja. Sezona parenja je vezana uz najveću dostupnost plodova. Tukani su monogamni. Uobičajena ponašanja prilikom udvaranja podrazumijevaju da mužjaci hrane ženke te međusobno uređuju perje. Gnijezde se u prirodnim šupljinama visoko iznad tla, najniže na visini od 3.5 metra i najčešće godinu za godinom koriste isto gnijezdo. Ženka polaže od dva do četiri jaja i na njima sjede oba spola. Inkubacija traje 16 – 18 dana. Nakon što se mladi izlegnu, oba roditelja ih hrane i čiste gnijezdo tako da izbacuju feces iz njega. Ptići po prvi put napuštaju gnijezdo nakon otprilike 50 dana. Prvi put se mogu razmnožavati s dvije godine, no tek s tri ili četiri godine postaju uspješni u razmnožavanju.

 

NAČIN ŽIVOTA
Žive u parovima ili malim skupinama no nisu previše društveni. Imaju određen teritorij koji može zauzimati do 40 hektara. Uglavnom ne sele, jedino kada ponestane hrane poduzimaju lokalne selidbe.

GRABEŽLJIVCI
Ugrožava ih čovjek lovom i fragmentacijom staništa

ŽIVOTNI VIJEK
U prirodi: 11.5 godina.
U zoo vrtu: nema podataka.

 

UGROŽENOST
IUCN: VU – osjetljiva vrsta.

 

ZANIMLJIVOSTI
Kljun koriste i kao „oružje“, braneći se njime kao mačem, a vjerojatno ima ulogu i u uspostavljanju hijerarhije u grupi. Također, nježno „mačevanje“ kljunovima ima ulogu u zbližavanju partnera.

Jamnica plus d.o.o. ponosni je pokrovitelj Crnokljunog tukana (Ramphastos vitellinus)

 

LITERATURA 

Short, L.L., de Juana, E., Sharpe, C.J. & Kirwan, G.M. (2019). Channel-billed Toucan (Ramphastos vitellinus). In: del Hoyo, J., Elliott, A., Sargatal, J., Christie, D.A. & de Juana, E. (eds.). Handbook of the Birds of the World Alive. Lynx Edicions, Barcelona. ( https://www.hbw.com/node/56100 )

https://www.iucnredlist.org/species/22726222/94915148

Jelovnik Zoo vrta