CRNI URLIKAVAC (Alouatta caraya)

SISTEMATIKA

Razred: SISAVCI (Mammalia)

Red: PRIMATI (Primates)

Porodica: Atelidae

 

IMENA NAŠIH ŽIVOTINJA 

Baloo, Willow, Alok 

RASPROSTRANJENOST

Južna Amerika

 

OPIS

Veličina tijela: mužjaci 60 do 65 cm, a ženke do 50 cm, rep je dužine kao i tijelo

Težina tijela: 5,3 do 9,6 kg mužjaci , 3,6-6,5 kg ženke

Mužjaci su veći od ženki, kod kojih je rep često duži od tijela. Osim po veličini razlikuju se i po boji krzna. Mužjaci imaju crno, a ženke i mladi urlikavci svjetlije žuto-smeđe krzno. Donja strana repa i lice, osim obrva, nemaju krzna.

 

STANIŠTE  Tropske kišne šume.

 

PREHRANA

U prirodi: lišće, plodovi i cvijeće.

U zoo vrtu: povrće, peleti za listojedne majmune, brst

 

RAZMNOŽAVANJE

Mužjaci postaju spolno zreli sa 24-37 mjeseci, a ženke nešto kasnije, sa 35 – 42 mjeseca. Period gravidnosti traje oko 180 dana .Mladunac ima žuto krzno, a majka se za njega brine oko godinu dana. Zabilježena je i briga za mladunče od strane drugih ženki ukoliko majka mladunčeta ugine.

NAČIN ŽIVOTA

Većinom žive u većim socijalnim skupinama sačinjenim od nekoliko obitelji (3 do 22 jedinke) . Ženke u skupinama često se brinu i za tuđe mlade, a to je primijećeno i kod starijih mužjaka. Mladi mužjaci su grubi i često znaju ubiti mladunčad, stoga im skupina ne dozvoljava da brinu za mlade. Urlikavci su teritorijalni, ali brane samo područje na kojem se trenutno nalaze. Teritoriji skupina se često isprepliću. Rano ujutro cijela skupina se glasa kako bi obilježila svoji teritorij.

 

GRABEŽLJIVCI

Ptice grabljivice, ljudi.

 

ŽIVOTNI VIJEK

U prirodi: 20 godina

U zoo vrtu: 20.3 godina

 

UGROŽENOST

LC – najmanje zabrinjavajuća vrsta

 

ZANIMLJIVOSTI

Pošto više skupina obitavaju na istom teritoriju, urlikavci se glasaju svako jutro kako bi drugim skupinama dali do znanja gdje se nalaze. Isto tako, teritorij obilježavaju i trljanjem o grane ili ostavljanjem većih hrpa izmeta.

 

LITERATURA

Mittermeier, R. A., Rylands, A.B.  & Wilson, D. E., eds. (2013): Handbook of the Mammals of the World Vol. 3. Primates.  Lynx Edicions, Barcelona

Jelovnik Zoo vrta

http://animaldiversity.org/accounts/Alouatta_caraya/

http://www.iucnredlist.org/details/41545/0