ČETVEROPRUGI KRAVOSAS (Elaphe quatuorlineata)

SISTEMATIKA

Razred: GMAZIVI  (Reptilia)

Red: LJUSKAŠI (Squamata)

Porodica: GUŽEVI  (Colubridae)

 

RASPROSTRANJENOST

JI Europa, južna Italija, Balkan s pripadajućim otocima do JZ Azije

 

OPIS

Dužina tijela: oko 150 cm

Kravosas je neotrovna zmija. Najduža je europska zmija koja može narasti i preko 200 cm , ali prosječna dužina je oko 150 cm. Odrasle jedinke su žućkaste do tamnosmeđe sa četiri uzdužne linije na leđima (po dvije sa svake strane tijela). Linije se pružaju od vrata sve do kloake odnosno repa. Mladi imaju svijetlosivu obojenost s drugačijim uzorkom poput sedla ili valova koji su smeđi ili crni, dok kod starijih jedinki uzorak blijedi, ali nikada ne nestane u potpunosti. Leđne ljuske su blago grebenaste što im daje malo grublji izgled.

 

STANIŠTE

Nastanjuje staništa srednje i niske vlažnosti. Na Mediteranu nastanjuje krš s makijom te listopadne šume, male obronke s nešto kamenja i niskog raslinja. Često je pronađena i na drugim staništima poput rubova šuma, jaraka uz cestu, na ruševinama, močvarnim staništima i livadama.

 

PREHRANA

U prirodi: šišmiši, ptice, ptičja jaja, miševi, štakori, mladi kunići, gušteri, kukci.

U zoo vrtu: miševi sukladno veličini životinje

 

RAZMNOŽAVANJE

Do prvog parenja dolazi ubrzo nakon izlaska iz hibernacije, prema nekim autorima ono se nastavlja sve do srpnja. Prilikom udvaranja mužjaci ugrizaju ženku za vrat nakon čega slijedi kopulacija. U srpnju ili kolovozu ženke polažu 4-16 ovalnih jaja s mekom ljuskom. Iz njih se izvaljuju mladi nakon otprilike7-9 tjedana. Spolnu zrelost postižu za 3-4 godine.

 

NAČIN ŽIVOTA

Terestrijalna je zmija koja je vrlo dobar penjač i koristi tu sposobnost za penjanje po niskom drveću i grmlju u potrazi za gnijezdima. Sklonište nalazi u rupama u kršu ili kamenim zidovima, zečjim brlozima, procijepima u tlu, ispod starih dasaka ili u gustišima. Rijetko odlazi daleko od skrovišta i u njemu nalazi spas kada je u opasnosti. Inače je poprilično spora pa ako je se iznenadi i ne stigne pobjeći u skrovište ostaje nepomično na mjestu, ako je se iznenadi dok se penje, baca se na tlo i brzo traži zaklon glasno sikćući. Ukoliko se ne stigne skloniti ili odagnati neprijatelja zauzima obrambenu pozu i glasno sikće te snažno ugriza. Ovisno o geografskoj rasprostranjenosti zmije hiberniraju od listopada/studenog do ožujka/travnja. Ubrzo nakon hibernacije dolazi do parenja.

 

GRABEŽLJIVCI

Rode, vrane, kune

 

ŽIVOTNI VIJEK

U prirodi: nema dostupnih podataka

U zoo vrtu: nema dostupnih podataka

 

UGROŽENOST

IUCN: NT – gotovo ugrožena vrsta

 

ZANIMLJIVOSTI

Jedinke u Dalmaciji su podložnije melanizmu te su tamnijih boja. Podvrsta E. quatuorlineata quatuorlineata je najveća podvrsta i može doseći od 130 do 160 cm.

 

LITERATURA

Klaus – Dieter Schulz (1996) : A Monograph of the Colubrid Snakes of the Genus Elaphe FITZINGER, Koeltz Scientific Books, Germany

http://www.hhdhyla.hr/index.php?page=kravosas

http://www.zh.zadweb.biz.hr/pojedinacne/Kravosas.htm

https://www.iucnredlist.org/species/157264/5065135