ČETKASTOREPI BETONG (Bettongia penicillata)

SISTEMATIKA

Razred: SISAVCI (Mammalia)

Red: DVOSJEKUTIČNJACI (Diprotodontia)

Porodica: Potoroidae

 

RASPROSTRANJENOST

Australija (zapadna obala)

 

OPIS

Tijelo četkastorepog betonga je žućkasto sive boje s gornje strane, a s donje strane je bjelkaste boje. Stopala su mu svijetlo smeđe boje, s četkastim dlakama koje ne prekrivaju kanđe. Njegov dugi rep ima istaknutu crnu dlaku koja prekriva preko pola repa. Donji dio repa mu je svijetlje nijanse smeđe boje. Ženke i mužjaci su vrlo slični izgledom.

Dužina tijela:

28-36 cm

Dužina repa:

25-36 cm

Težina:

0,8-1,8 kg

 

STANIŠTE 

Makija, šumski krajevi s gustom vegetacijom. Voli suha područja i pjeskovita tla.

 

PREHRANA

U prirodi : Većinski se hrani gljivama poput tartufa, a do njih dolazi snažnim kopanjem prednjim šapama. Voli korijene biljaka, sjemenke, a ponekada jede i male beskralježnjake.

U zoo-vrtu: kuhani krumpir, šampinjoni, korjenasto povrće

RAZMNOŽAVANJE 

Ženke dostižu spolnu zrelost s 10 mjeseci, a mužjaci s godinu dana. Ženke se stalno pare, u jednom leglu imaju po jedno mladunče, a godišnje sveukupno mogu imati do tri mladunca. Spolni ciklus ženke traje 22-23 dana, a razdoblje gravidnosti traje 21 dan. Mladunac svoja prva tri i pol mjeseca života provodi u maminom tobolcu, a s četiri i pol mjeseca prestaje sisati. Nakon izlaska iz tobolca, mladunac se zadržava u majčinom društvu još neko vrijeme, a zatim nastavlja sam.

 

NAČIN ŽIVOTA 

Noćne životinje koje dan provode u svojem gnijezdu, a noću se hrane. Grade čvrsta i vrlo dobro skrivena gnijezda, a na teritoriju gdje živi može imati i do četiri gnijezda te ih sva četiri koristiti. I ženke i mužjaci četkastorepog betonga su neprijateljski raspoloženi prema istom spolu. Svoje vrijeme vole provoditi sami.

 

GRABEŽLJIVCI 

lisice i divlje mačke

 

ŽIVOTNI VIJEK 

U prirodnom staništu: nije poznato

U zoo-vrtu: 18,8 godina

 

UGROŽENOST

IUCN: CE – kritično ugrožena skupina

 

ZANIMLJIVOSTI 

Primarno se hrane gljivama te ne zahtjevaju izvor pitke vode kao ni zeljasto bilje.

 

LITERATURA 

Wilson, D. E., & Mittermeier, R. A. eds. (2015): Handbook of the Mammals of the World Vol. 5. Monotremes and Marsupials.  Lynx Edicions, Barcelona

Jelovnik Zoo vrta

https://www.iucnredlist.org/species/2785/21961347#threats

https://animaldiversity.org/accounts/Bettongia_penicillata/