ČAPLJA GOVEDARICA (Bubulcus ibis)
SISTEMATIKA
Razred: PTICE (Aves)
Red: RODARICE (Ciconiiformes)
Porodica: ČAPLJE (Ardeidae)

RASPROSTRANJENOST
Europa, Azija, Australija, Sjeverna Amerika, dio Južne Amerike

 

OPIS
Visina: 46-56 cm
Raspon krila: 88-96 cm
Imaju kratke noge i debeo vrat. Boja perja je bijela kod oba spola, s narančasto-žutim kljunom i tamno narančastim nogama. U vrijeme parenja glava, vrat, leđa, oči i noge postaju izrazito narančasto-crveni.
STANIŠTE
Otvoreni travnjaci, livade, stočni pašnjaci, polusušne stepe, močvare, mangrove, šume
PREHRANA
U prirodi: cvrčci, pauci, muhe, žabe, moljci

RAZMNOŽAVANJE
Ova je vrsta sezonski monogamna, ali na početku sezone parenja mogu biti u privremenim skupinama od jednog mužjaka i dvije ženke. Često se znaju gnijezditi u gnijezdima iz prijašnjih sezona parenja, ali grade i nova gnijezda. Mužjaci donose vegetaciju, a ženke od nje rade gnijezda. Ženka nese 3-4 jaja, inkubacija traje 24 dana i u tome sudjeluju oba roditelja. Roditelji mogu prihvatiti ptiće iz drugih gnijezda samo ako su stari manje od 14 dana. Ptići su međusobno vrlo agresivni. Nakon 14-21 dan ptići su sposobni napustiti gnijezdo, ali i dalje ostaju u blizini i „traže“ roditelje za hranu. Nakon 45 dana postaju neovisni o roditeljima, a nakon 60 dana samostalno odlaze u potragu za hranom.

NAČIN ŽIVOTA Vrlo je društvena životinja i često ih se može naći u društvu životinja koje su na ispaši. Žive u velikim kolonijama zajedno s drugim pticama. Ptice su selice, ali teško je odrediti migratorne puteve jer često lutaju. Teritorij brane podjednako i ženke i mužjaci.
GRABEŽLJIVCI
Sisavci i veće ptice
ŽIVOTNI VIJEK
U prirodi: oko 23 godine
U zoo vrtu: oko 23 godine

UGROŽENOST
IUCN: LC – najmanje zabrinjavajuća vrsta
ZANIMLJIVOSTI
Srednje je velika ptica s „pogrbljenim“ stavom, čak i kad su uspravne.
Kod izrade gnijezda, često kradu materijal iz tuđih gnijezda.
LITERATURA
Martínez-Vilalta, A., Motis, A. & Kirwan, G.M. (2020). Cattle Egret (Bubulcus ibis). In: del Hoyo, J., Elliott, A., Sargatal, J., Christie, D.A. & de Juana, E. (eds.). Handbook of the Birds of the World Alive. Lynx Edicions, Barcelona.