U Zoološkom vrtu grada Zagreba svake se jeseni životinjama poslužuju bundeve dorađene tako da im obogate životni prostor.

Edukatori Vrta ove su godine rezbarijama na bundevama javnosti željeli poslati poruku o važnosti zaštite životinjskog svijeta. Na svaku su bundevu zato urezbarili oznaku ugroženosti vrste kojoj pripada životinja za koju je određena bundeva. S druge strane bundeve urezbaren je simbol onoga što tu vrstu najviše ugrožava. Najčešće je to čovjek.

Neke su bundeve ispunjene poslasticama, a neke predviđene da životinje potaknu na igru i istraživanje.

Među životinjama koje su počašćene bundevama, su divovski mravojedi, merkati, pekariji te patuljaste koze i ovce u Dječjem Zoou.

U nastambi Australija koju crvenovrati i močvarni valabiji dijele s emuima, veliko zanimanje za bundeve punjene voćem i povrćem pokazali su močvarna valabica i njezino mladunče staro pola godine. Mladunac je to koji još uvijek dosta vremena provodi u maminu tobolcu, no znatiželja da otkrije što je u bundevama, potaknula ga je da odvažno skakuće oko majke.

Posebno je zanimljivo bilo i u nastambi patuljastih mungosa. Uz roditelje, francusko-nizozemski par, sada su tamo dva legla mladunaca – jedno koje je na svijet došlo u srpnju, te drugo iz rujna. U prvom su leglu dva mladunca koja su već velika poput roditelja, a u drugome četiri mališana koji su najčešće u blizini majke jer su još na njezinu mlijeku. Patuljasti mungosi dobili su bundevu ispunjenu cvrčcima.

Obogaćivanje životnog prostora stanovnika zooloških vrtova dio je suvremene brige za te životinje. Njime se životinje potiču na aktivnosti bliske njihovu prirodnom ponašanju.