Svjetski dan biološke raznolikosti u Zoološkom će se vrtu grada Zagreba obilježiti u nedjelju, 19. svibnja od 11 do 18 sati.

U sklopu tog se dana obilježavaju i Dan zaštite prirode te Svjetski dan pčela.

Edukatori Zoološkog vrta zato su bili vrijedni poput pčelica i osmislili bogat program koji će posjetiteljima približiti važnost očuvanja bogatstva biljnog i životinjskog svijeta. U edukativnom kutku Ugrožene životinje bit će izloženi zanimljivi preparati. Tamo će posjetitelji moći doznati zašto je koja vrsta ugrožena, kako se ugroženost može smanjiti te što po tom pitanju čini Zoološki vrt grada Zagreba.

Sve projekte zaštite i istraživanja ugroženih vrsta životinja Vrt vodi pod nazivom Zoo Zagreb CaRE i sloganom „Brinimo se o prirodi zajedno“.

Naime, Vrt želi potaknuti posjetitelje na upoznavanje tih projekata i sudjelovanje u njima. Upravo je izdao posebnu seriju razglednica s fotografijama ugroženih životinja iz svojih projekata zaštite i istraživanja. To su bijela roda, čovječja ribica i dinarski voluhar. Razglednice se na blagajnama i u suvenirnici Vrta prodaju po cijeni od 5 kuna, a sav je prihod namijenjen projektima Zoo Zagreb CaRE.

U nedjelju razglednica kupcima donosi još jednu mogućnost – sudjelovanje u igri spretnosti, znanja, brzine i snalažljivosti.

Kako bi se spriječilo stradavanje ptica tzv. kolizijom, građani će učiti na koji način obilježiti staklene površine. Podsjetit će ih se i na Zelenu mrežu, očuvanje lokalne biološke raznolikosti u zelenim dijelovima grada.

Hrvatska udruga pčelara Pčelinjak djecu poziva u Pčelinji kutak. Tamo će biti riječi o važnosti pčela u ekološkom sustavu, njihovu držanju i pčelinjim proizvodima.