BLISTAVI IBIS (Plegadis falcinellus)

SISTEMATIKA
Razred: PTICE (Aves)
Red: RODARICE (Ciconiiformes)
Porodica: IBISI I ŽLIČARKE (Threskiornithidae)
RASPROSTRANJENOST
Južna Europa, Afrika, Madagaskar, Azija, Australija i obala Sjeverne Amerike
OPIS
Dužina tijela: 48-66 cm
Težina tijela: 485-580 g
Raspon krila: 80-95 cm
Boja nogu varira od tamno smeđe do maslinasto zelene. Boja kljuna također varira od sive do smeđe.

STANIŠTE
Plitka jezera, močvare, lagune, rijeke, poplavne nizine, vlažne livade, rižina polja
PREHRANA
U prirodi: kukci, rakovi, mekušci, pa čak i mali kralješnjaci
U zoo vrtu: miševi, sitne ribe, ličinke brašnara, peletirana hrana

RAZMNOŽAVANJE
Razmnožavaju se u različito vrijeme ovisno o geografskom položaju. Gnijezde se uz slatke vode ili boćate močvare. Gnijezda rade na niskom drveću i grmlju uz vodu. Ženke nesu 2-7 jaja koja inkubiraju 17-26 dana. Mladunci opernate nakon 5 tjedana, a spolnu zrelost dostižu nakon 2 godine.

NAČIN ŽIVOTA
Društvene su životinje koje se hrane u jatima. Prevaljuju velike udaljenosti u potrazi za hranom. Nisu teritorijalni osim u sezoni parenja.
GRABEŽLJIVCI
Svrake, galebovi, gakovi, gavrani, sokoli, lasice, rakuni, kojoti
ŽIVOTNI VIJEK
U divljini: 14,5 godina
U zoo vrtu: oko 14 godina

UGROŽENOST
IUCN: LC – najmanje zabrinjavajuća vrsta

ZANIMLJIVOSTI
Roditelji zaklanjaju mladunce od sunca dok su gnijezdu što je jako važno jer ptići često ugibaju zbog izloženosti vrućini.
LITERATURA
Matheu, E., del Hoyo, J., Kirwan, G.M., Garcia, E.F.J. & Boesman, P. (2020). Glossy Ibis (Plegadis falcinellus). In: del Hoyo, J., Elliott, A., Sargatal, J., Christie, D.A. & de Juana, E. (eds.). Handbook of the Birds of the World Alive. Lynx Edicions, Barcelona.