BJELOUŠKA (Natrix natrix)

SISTEMATIKA

Razred: Reptilia

Red: Squamata

Porodica: Colubridae

 

RASPROSTRANJENOST

Od juga Skandinavije do sjevera Afrike te istočno sve do Bajkalskog jezera

 

OPIS

Veličina tijela: ženke od 75 do 80 cm, mužjaci do 65 cm

Boje variraju od maslinasto zelene do smeđe i sive s nekoliko različitih redova crnih crta s bočnih strana. Trbušna strana je bijela ili žuta s crnim trokutastim uzorcima. Iza glave su karakteristični crni i bijeli prsten. Rijetko se javljaju jedinke s albinizmom i melanizmom, odnosno potpuno bijele ili crne.

 

STANIŠTE

U blizini vode, močvare, šume, livade, vrtovi

 

PREHRANA

U prirodi: žabe, ribe, miševi, male ptice

U zoo vrtu: miševi i štakori sukladno veličini životinje

 

RAZMNOŽAVANJE

Sezona razmnožavanja je od ožujka do lipnja. Mužjak se udvara ženki i zatim se zamata oko nje, trlja je glavom te se pare. Ženka tada kreće u potragu za povoljnim mjestom za izlijeganje jaja. Nakon 6 do 8 tjedana iz jaja izlaze mladi.

 

NAČIN ŽIVOTA

Brze su zmije i konstantno na oprezu, stoga ih je teško proučavati. Ujutro i ulazi iz zaklona i sunča se, jer bez topline okoliša teško se kreće i probavlja plijen. Tijekom zime i hladnijih mjeseci hibernira duboko ispod lišća ili u brlozima. Često se mogu pronaći i u vodi. Dobri su plivači i dah mogu držati do pola sata. Tijekom obrane može napadati glavom, ali ne grize, već se samo sudara glavom.

 

GRABEŽLJIVCI

Jazavci, lisice, mačke, neke ptice

 

ŽIVOTNI VIJEK

U prirodi: do 15 godina

U zoo vrtu: do 15 godina

 

UGROŽENOST

LC – najmanje zabrinjavajuća vrsta

 

ZANIMLJIVOSTI

Ukoliko je napadnuta praviti će se mrtva tako što će se okrenuti na leđa i pokazati bijelu trbušnu stranu. Ako je grabežljivac okrene, ona će se opet prebaciti na leđa. Uz to, izlučiti će i smrdljivu tekućinu.

 

LITERATURA

https://www.iucnredlist.org/search?query=natrix%20natrix&searchType=species