BJELOLICA UTVA ZVIŽDARA (Dendrocygna viduata)

SISTEMATIKA

Razred: PTICE (Aves)

Red: GUŠČARICE (Anseriformes)

Porodica: PATKE, GUSKE, LABUDOVI  (Anatidae)

 

RASPROSTRANJENOST

Južna Amerika, Afrika

 

OPIS

Duljina : 38-48 cm

Težina: 502-820 g

To je dugonoga patka poznata po uočljivom bijelom licu koje je u kontrastu sa crno smeđim perjem po ostatku tijela. Ostatak glave i vrata je crn. Leđa i krila su tamno-smeđe do crne boje sa svijetlim prugama. Donji dijelovi su potpuno crni, osim bokova koji su prošarani bijelim prugama. Vrat je kestenjaste boje.

 

STANIŠTE

Raznolika močvarna područja, uključujući i neka umjetna. Pokazuju sklonost otvorenim vodenim područjima – močvarama, poplavljenim područjima, akumulacijama, ušću te rižinim poljima.

 

PREHRANA

U prirodi: trava, sjemenke, vodeni mekušci, kukci

U zoo vrtu: peletirana hrana za patke, salata

 

RAZMNOŽAVANJE

Parenje počinje u kišnoj sezoni (od rujna do svibnja). Gnijezde se na tlu i gnijezdo im je skriveno u travi, šašu i drugom bilju. Gnijezdo se obično nalazi u blizini vode, ali može biti i 3 km udaljeno od vode. Ženka polaže 4-13 jaja (svaki dan po jedno) i inkubacija traje 26-30 dana. U inkubaciji sudjeluju oba roditelja, ali uglavnom mužjaci. Mladi su spremni već nakon 14 dana roniti u potrazi za hranom, letjeti mogu nakon 63 dana, a perje poput odraslih dobe nakon 180 dana. Roditelji prate mlade i nakon što počnu letjeti. Roditelji se ponašaju vrlo zaštitnički prema mladima u ranom razvoju i drže ih dobro skrivenima od predatora.

 

NAČIN ŽIVOTA

Aktivni su uglavnom noću i vrlo su društvene ptice. Dan provode u jatu oko vode ili na močvarnom području. Kad su uznemirene, znaju se ukipiti ili pak naglo skoče u zrak prije bijega. Idu na kratke migracije u potrazi za hranom.

 

GRABEŽLJIVCI

Ptice grabljivice

 

ŽIVOTNI VIJEK

U prirodi: nema dostupnih podataka

U zoo vrtu: oko 12 godina

 

UGROŽENOST

IUCN: LC – najmanje zabrinjavajuća vrsta

 

ZANIMLJIVOSTI

Imaju široka krila koja im omogućuju veliku pokretljivost u letu, ali nisu osobito brze.

 

LITERATURA

Carboneras, C. & Kirwan, G.M. (2019). White-faced Whistling-duck (Dendrocygna viduata). In: del Hoyo, J., Elliott, A., Sargatal, J., Christie, D.A. & de Juana, E. (eds.). Handbook of the Birds of the World Alive. Lynx Edicions, Barcelona. (https://www.hbw.com/node/52799)

https://www.iucnredlist.org/species/22679763/92829021

Jelovnik Zoo vrta