BJELICA (Zamenis longissimus)

SISTEMATIKA

Razred: GMAZOVI  (Reptilia)

Red: LJUSKAŠI (Squamata)

Porodica: GUŽEVI (Colubridae)

 

RASPROSTRANJENOST

Od središnje i južne Europe preko obala Crnog mora i Kavkaza do sjevera Irana.

 

OPIS

Dužina tijela: 90-140 cm

Relativno tanka zmija s izduljenom glavom. Odrasle jednike mjere od 90 do 140 cm, a veći primjerci su znali doseći i do 225 cm. Postoji jasan spolni dimorfizam, odnosno mužjaci su puno veći od ženki. Osnovna boja varira od žuto-smeđe, sivo-smeđe do maslinaste boje, a šare na leđima se uglavnom sastoje od četiri crne pruge. Kod mladih zmija boje su intentivnije te su četiri pruge na leđima puno uočljivije. Smeđe životinje mogu imati žute pjege iza glave pa se može zamijeniti s bjelouškom. Mlade zmije imaju 4-7 redova crnih (smeđih) pjegica po tijelu i često tamni uzorak na vratu u obliku slova V ili U.

 

STANIŠTE

Preferiraju osunčana i umjereno vlažna mjesta s grmovitom vegetacijom

 

PREHRANA

U prirodi: mali glodavci, ptice, šišmiši, gušteri

U zoo vrtu: miševi sukladno veličini životinje

 

RAZMNOŽAVANJE

Parenje se odvija od kraja travnja do lipnja. Tijekom tog vremena mužjaci se hrvaju za ženku i teritorij. Mužjak koji pobijedi ima pravo na parenje, koje se odvija tako da mužjak pridržava ženku ugrizom za vrat ili prednji dio tijela. Nakon parenja ženka polaže 5-11 cilindričnih jaja u trule panjeve, nakupine izmeta, nakupine lišća ili kompost. Mladi se izlegnu nakon 2 mjeseca, ponekad i u zajedničkim gnijezdima s jajima bjelouške.

 

NAČIN ŽIVOTA

Vrsta zmije koja se uglavnom kreće po mjestima gdje ima dovoljno biljnog pokrova ili kamenja da prođe nezapaženo i da može brzo pobjeći u sklonište. Glavna skrovišta su joj pukotine u tlu, rupe ispod kamenja, ruševine, listinac, daske i drugo. Najaktivnija je u ranim jutarnjim satima i popodne, a tijekom vrućih ljeta aktivna je noću. Poluarborealna je vrsta te se dobro penje pa je često viđena na drveću i grmlju. Na napadača reagira bježanjem na stablo ili grmlje ili zauzimanjem prijeteće poze, micanjem repa te ispuštanjem smrdljive tekućine. Hiberniraju od četiri do šest mjeseci, uglavnom između listopada i ožujka.

 

GRABEŽLJIVCI

Mačke, psi, ptice grabljivice, druge zmije, ježevi, kune, jazavci

 

ŽIVOTNI VIJEK

U prirodi: 25-30 godina

U zoo vrtu: nema dostupnih podataka

 

UGROŽENOST

IUCN: LC – najmanje zabrinjavajuća vrsta

 

ZANIMLJIVOSTI

Ponekad ulazi u podzemne brloge miševa i drugih glodavaca u potrazi za plijenom.

 

LITERATURA

Klaus – Dieter Schulz (1996) : A Monograph of the Colubrid Snakes of the Genus Elaphe FITZINGER, Koeltz Scientific Books, Germany

https://www.iucnredlist.org/species/157266/49063773

 Jelovnik zoološkog vrta