BISERKA (Numida meleagris)

SISTEMATIKA

Razred: PTICE (Aves)
Red: KOKOŠKE (Galliformes)
Porodica: BISERKE (Numididae)

 

RASPROSTRANJENOST
Afrika

 

OPIS
Dužina tijela: 53-63 cm
Težina tijela: 1,15- 1,6 kg

Glava i vrat gotovo su bez perja i prekriveni plavkastom kožom. Na glavi su uočljive crvene kreste. Perje je uglavnom sivkasto – crno s bijelim točkama. Ženke su slične mužjacima, ali manje.

 

STANIŠTE
Zauzimaju vrlo raznolika staništa, od rubova šuma preko savana i stepa do polupustinja. Lokalna rasprostranjenost ograničena je dostupnošću vode i drveća za odmaranje.

 

PREHRANA
U prirodi: sjemenje, gomolji, korijenje, plodovi i cvjetovi, kukci, puževi.
U zoo vrtu: voće, povrće, klijano sjeme, kukci

 

RAZMNOŽAVANJE
Sezona razmnožavanja počinje nakon kiša, a ovisno o području, traje od studenog do siječnja ili od svibnja do srpnja. Monogamne su i gnijezda rade na tlu od perja i trave. Ženka snese obično 6 do 12 jaja koja su žućkasta do svijetlosmeđa, ponekad gotovo bijela. Inkubacija traje 24-30 dana, ptići opernate nakon 4 tjedna. Ženka sjedi na jajima, a nakon što se ptići izlegu, tada mužjak preuzima brigu o njima. Za to vrijeme se ženka odmara i nadoknađuje izgubljenu energiju jer se za vrijeme sjedenja na jajima nije mogla redovito hraniti.

 

NAČIN ŽIVOTA
Žive u skupinama do 20 jedinki. Noću se zajedno odmaraju na drveću, a hranu obično traže u zoru. Zov biserki je karakterističan i služi pronalaženju jata i upozoravanju.

 

GRABEŽLJIVCI
Ptice grabljivice

 

ŽIVOTNI VIJEK
U prirodi: do 12 godina
U zoo vrtu: nema dostupnog podatka

 

UGROŽENOST
IUCN: LC – najmanje zabrinjavajuća vrsta

 

ZANIMLJIVOSTI
Iako su biserke prilično dobri letači, kreću se radije trčanjem nego letenjem.

 

LITERATURA 

Martínez, I. & Kirwan, G.M. (2019). Helmeted Guineafowl (Numida meleagris). In: del Hoyo, J., Elliott, A., Sargatal, J., Christie, D.A. & de Juana, E. (eds.). Handbook of the Birds of the World Alive. Lynx Edicions, Barcelona. (https://www.hbw.com/node/53526 )

https://www.iucnredlist.org/species/22679555/132052202

Jelovnik Zoo vrta