BIKOVSKA ZMIJA (Pituophis catenifer sayi)

SISTEMATIKA

Razred: Reptilia

Red: Squamata

Porodica: Colubridae

 

RASPROSTRANJENOST

Sjeverna Amerika (od Kanade do Texasa te istočno od Illinoisa do Colorada na zapadu)

 

OPIS

Duljina tijela: do 2,5 m

Velike zmije s teškim tijelom, a malom glavom. Tipična obojenost je žuto-smeđa ili bež s tamnim uzorcima koji postaju svijetliji prema sredini tijela te ponovno crni na repu. Na nosu se nalazi povećana ljuska koja poput rošćića pomaže pri kopanju.

 

STANIŠTE

Otvorene prerije, pješćane prerije, otvorene livade na granici sa šumom. Pješćana otvorena staništa te goleti bora. Preferiraju pješćana tla koja omogućuju lako zakapanje.

 

PREHRANA

U prirodi: glodavci, ptice i gušteri, rjeđe i žabe, ptičja jaja

U zoo vrtu: miševi, štakori sukladno veličini životinje

 

RAZMNOŽAVANJE

Pare se u ožujku, mužjaci sudjeluju u borbama za ženku. Prije kopulacije mužjak ugriza ženku za glavu ili vrat. Kopulacija može trajati od nekoliko minuta do nekoliko sati. Nakon parenja par se odvaja te mužjak odlazi u potragu za hranom. U kasnom lipnju ili srpnju polažu oko 12 jaja u pijesak ili drugo zaštićeno područje koje ne zahtjeva pomoć ženke pri inkubaciji. U kolovozu i rujnu se izliježu mladi, koji su skroz sivi, a tu obojenost gube prvim presvlačenjem.

 

NAČIN ŽIVOTA

Odlaze hibernirati u listopadu, to čine ili same ili s drugim vrstama zmija. Odabiru mjesta poput pukotina stijena, brloga i dr. Iz hibernacije izlaze u travnju. Često se mogu vidjeti kako se sunčaju na obronku odmah pokraj brloga gdje su prezimile. Ljuska na njušci im olakšava zakapanje kad u opasnosti ili kada žele prodrijeti u brloge sisavaca. Ujutro i predvečer love, a tijekom dana se sunčaju. Kada se brane glasno sikću i zvekeću vibrirajući repom, zbog toga su često zamijenjene za čegrtušu. Mužjaci imaju veći teritorij nego ženke.

 

GRABEŽLJIVCI

Nema dostupnih podataka

 

ŽIVOTNI VIJEK

U prirodi: nema dostupnih podataka

U zoo vrtu: nema dostupnih podataka

 

UGROŽENOST

IUCN: NE – vrsta nije procjenjena

 

ZANIMLJIVOSTI

Glasno siktanje nastaje prolaskom zraka preko hrskavične zastavice koja se nalaziispred traheje, što uzrokuje njezino vibriranje i nastanak zvuka. Nemaju čegrtaljku poput čegrtuša već zvuk zvečke dobivaju tresući i trljajući svoj rep o suho lišće ili suhu travu.Veći plijen ubija snažnim stiskom, a manji jede živ. Vrlo su snažne i glodavce na koje naiđe u brlogu ubija pritišćući ih jednim dijelom tijela uz zid brloga.

 

LITERATURA

http://www.britannica.com/EBchecked/topic/84376/bull-snake

http://reptile-database.reptarium.cz/species?genus=Pituophis&species=catenifer

Jelovnik zoološkog vrta