Strah od šišmiša je nepotreban! Jedna je to od glavnih poruka Noći šišmiša koja će se u Zoološkom vrtu Grada Zagreba obilježiti u subotu 26. kolovoza 2023. godine.

Program traje od 19 do 22 sata. Posjetitelji će biti raspoređeni u skupine koje će pod vodstvom edukatora obilaziti točke s raznolikim edukativnim i zabavnim sadržajima.

Tako će zainteresirani moći upoznati biologiju i vrste šišmiša, ali i priče te legende koje se vežu uz jedine leteće sisavce.

Posjetitelji će doznati koji se šišmiši hrane kukcima, a koji nektarom i voćem, te kako te životinjice svojom prehranom utječu na prirodu.

Objasnit će se i zašto šišmiši za svoje stanište često odabiru spilje, ali i gdje u gradovima pronalaze zaklon te mjesta za razmnožavanje i zimovanje.

Posjetitelji će pomoću tzv. bat-detekora pokušati pronaći šišmiše u maksimirskoj šumi. Edukatori će ih pritom upoznati s eholokacijom.

Važan naglasak u edukaciji posjetitelja stavit će se na važnost zaštite šišmiša. Govorit će se o razlozima njihove ugroženosti, ali i načinima kako ljudi mogu pomoći njihovu očuvanju. Zainteresirani će dobiti i nacrte za izradu kućica za šišmiše.

U edukaciji posjetitelja sudjelovat će i udruga Hyla.

Oči u oči sa šišmišima posjetitelji će se susresti u Zoni sumraka. Tamo je nastamba egipatskih letipasa.

Budući da su šišmiši čovječanstvo fascinirali od pamtivijeka, tijekom Noći šišmiša govori se i o njihovu mjestu u umjetnosti i kulturi – od filmova do narodnih priča. Tako će se posjetitelji moći susresti s Drakulom, Maksimirskom coprnicom te Crnom kraljicom koju će utjeloviti Josipa Šiklić, poznata po svojim turističkim vodstvima Zagrebom pod imenom Purgerica.

Mađioničar Vladimir Štimac u 21 sat održat će atraktivnu mađioničarsku predstavu, a restoran Kod morskog lava imat će prigodnu ponudu jela.

Program Noći šišmiša namijenjen je starijima od pet godina.

Ulaznice za Noć šišmiša prodaju se po standardnom cjeniku, tj. ovisno o dobi posjetitelja stoje 2, 3 ili 4 eura. Budući da je broj ulaznica ograničen, moguće ih je rezervirati putem telefona: 0912302229. Takve rezervacije vrijede 24 sata. Neprodane ulaznice bit će moguće kupiti uoči programa na glavnoj blagajni Zoološkog vrta.

Na početku Noći šišmiša bit će formirano šest skupina posjetitelja. U svakoj će moći biti 40 osoba.