BATOGLAVA ČAPLJA (Scopus umbretta)

SISTEMATIKA
Razred: Aves

Red: Pelecaniformes

Porodica: Scopidae

 

RASPROSTRANJENOST
Južno od Sahare, Madagaskar, jugozapad Arapskog poluotoka

 

OPIS

Duljina tijela : 56 cm
Težina tijela: 470 g

Englesko ime ‘hammerkop’ nosi zbog kljuna i kreste na glavi, zbog kojih glava podsjeća na čekić. Perje je smeđe te ružičasto-smeđe na leđnoj strani tijela. Vrat i noge vrlo su kratki u usporedbi s drugim pticama reda. Repno perje je kratko, a krila velika.

 

STANIŠTE
Šume, močvare, poplavne ravnice

 

PREHRANA

U prirodi: ribe, žabe
U zoo vrtu: papalina, goveđe meso, mrkva, jaja, beskralješnjaci, pilići, miševi, babuška

 

RAZMNOŽAVANJE

Grade jedna od najvećih gnijezda u svijetu ptica, čak prevelika za njihove potrebe. Gnijezdo je zatvoreno sa svih strana osim ulaza u obliku tunela. Bez obzira parili se roditelji ili ne, tijekom godine roditelji sagrade 3 do 5 gnijezda. Njihova gnijezda često služe i mnogim drugim životinjama. Ženka nese 3 do 7 jaja, a zajedno s mužjakom inkubira ih 28 do 30 dana.

 

NAČIN ŽIVOTA

Tijekom leta zahvaljujući velikim krilima može jedriti, pri čemu je vrat ispružen, ili mahati krilima, pri čemu je vrat savinut. Parovi brane i održavaju svoj teritorij. Tijekom iznimno plodnih razdoblja migrirati će u područja s povoljnijim uvjetima. Ponašanje se u mnogočemu razlikuje od drugih ptica. Mogu tvoriti takozvane ‘zborove’ pri čemu oko 10 jedinki hoda u krug, glasa se i maše krilima.

 

GRABEŽLJIVCI
Varani i zmije hrane se jajima i mladima, a odraslima se hrane ptice grabljivice

 

ŽIVOTNI VIJEK

U prirodi: 20 godina
U zoo vrtu: 20 godina

 

UGROŽENOST

LC – najmanje zabrinjavajuća vrsta

 

ZANIMLJIVOSTI
Vrsta je vrlo posebna te je jedini član svojeg roda i porodice.
Često se jedna čaplja popenje na drugu, stoji na njoj i maše krilima što izgleda da se pare. Međutim, takvo ponašanje primijećeno je kod istih spolova i čaplji koje nisu parovi.

 

LITERATURA 

 Elliott, A., Garcia, E.F.J. & Boesman, P. (2019). Hamerkop (Scopus umbretta). In: del Hoyo, J., Elliott, A., Sargatal, J., Christie, D.A. & de Juana, E. (eds.). Handbook of the Birds of the World Alive. Lynx Edicions, Barcelona. ( https://www.hbw.com/node/52732)

Jelovnik Zoo vrta