BARSKA KORNJAČA (Emys orbicularis)

SISTEMATIKA

Razred: GMAZOVI(Reptilia)

Red: KORNJAČE (Testudines)

Porodica: Emydidae

 

RASPROSTRANJENOST

Sjeverna Afrika, Europa, zapadna Azija

 

OPIS

Dužina tijela: od 12 do 38 cm

Oblik i boja ljuski se mijenja ovisno o dobi jedinke. Mladi imaju zaobljeni oklop, a štitovi su grubi i pomalo izbočeni. Tamnosmeđe su do crne boje s gornje strane, sa žutim točkama uz rub oklopa. U odrasloj dobi su štitovi glađi i imaju više žutih oznaka. Glava, udovi i rep su tamni sa žutim ili smeđim točkicama i mrljama.

 

STANIŠTE

Spori potoci i rijeke s muljevitim dnom, močvare s tekućom vodom, jezera i kanali.

 

PREHRANA

U prirodi: Kao mlade su mesojedi, ali s vremenom postaju svejedi pa jedu sve od vodenih biljaka i algi do vodenih kukaca, žaba, riba i drugih malih životinja u vodi ili na kopnu.

U zoo vrtu: meso, odgovarajuća dehidrirna hrana za kornjače

 

RAZMNOŽAVANJE

Sezona parenja traje od svibnja do lipnja, na jugu počinje i nešto ranije. Nakon toga slijedi parenje koje se odvija pod vodom. Polaganje jaja počinje rano, na jugu u svibnju, a na sjeveru u ranom lipnju. Polaganje jaja se odvija i do nekoliko stotina metara od vode pa postoji velika smrtnost mladih uslijed prelaska autocesta. Jaja se polažu u sumrak, a nekad i po noći. Inkubacja jaja traje 60–70 dana, a nakon izlijeganja neki mladi ostaju zakopani i izlaze tek u proljeće. Spol mladih jedinki ovisi o temperaturi na kojoj su jaja čuvana. Ako su jaja čuvana na temperaturi ispod 26°C nastaju samo mužjaci, a ako su iznad 32°C samo ženke. U prirodi zbog različitih uvjeta po danu i noći uglavnom omjer mužjaka i ženki bude 50:50.

 

NAČIN ŽIVOTA

Vodena kornjača, koja tijekom tople sezone veliki dio dana provodi sunčajući se u skupinama i do 12 jedinki. Veći dio zime provodi u hibernaciji. Kada temperatura vode padne ispod 14°C, skriva se u vlažnim skrovištima, primjerice na rubu voda, ispod vlažnog lišća ili u blatu i detritusu na dnu rijeka. Ponekad se vraća na površinu kako bi uzela dovoljno zraka prije nego se vrati na dno. Mužjaci su dominantni. Dominaciju pokazuju najčešće prilikom parenja i hranjenja. Pokreti kojima pokazuju dominaciju su klimanje glave i griženje.

 

GRABEŽLJIVCI

Mlade kornjače su u opasnosti od svraka, vrana, ježeva i zmija.

 

ŽIVOTNI VIJEK

U prirodi: 15-20 godina

U zoo vrtu: do 28 godina

 

UGROŽENOST

IUCN: NT – gotovo ugrožena vrsta

 

ZANIMLJIVOSTI

Ova vrsta naglo nestaje iz voda već na prve znakove zagađenja.

Ukoliko se želi brzo sakriti prednjim nogama će nabacivati blato i pijesak na karapaks sve dok se više ne vidi.

Jedna od samo dvije vrste slatkovodnih kornjača u Europi

Pred parenje mužjacima oči pocrvene, a svoju zainteresiranost pokazuje grizenjem ženkinih nogu i vrata te okretanjem oko nje.

 

LITERATURA

Bonin, F.; Devaux, B.; Dupre, A. (2006): Turtles of the world (English translation). The Johns Hopkins University Press, London Matoničkin, I. i sur. (2005): Životinje – Velika ilustrirana enciklopedija.Mozaik knjiga, Zagreb

http://animaldiversity.ummz.umich.edu/accounts/Emys_orbicularis/

https://www.iucnredlist.org/search?query=Emys%20orbicularis&searchType=species

Jelovnik zoološkog vrta