BANGAJSKI KARDINAL (Pterapogon kauderni)

SISTEMATIKA

Razred: Actinopterygii

Red: Perciformes

Porodica: Apogonidae

 

RASPROSTRANJENOST

Arhipelag otočja Banggai u Indoneziji

 

OPIS

Duljina tijela : do 8 cm

Zbog zanimljivih točkastih i linijskih uzoraka te elegantnih dugih peraja poznati su u akvaristici. Sijano srebrnkasto tijelo prošarano je trima crnim crtama, a između njih svaka jedinka ima svojstven uzorak bijelih točkica.

 

STANIŠTE

Plitko obalno područje

 

PREHRANA

U prirodi: planktonski rakovi, ličinke riba, mali mekušci

U zoo vrtu: odgovarajuća dehidrirana hrana za ribe

 

RAZMNOŽAVANJE

Ženka odabire mužjaka i oboje se odvajaju iz skupine te biraju svoj teritorij. Teritorij agresivno brane od drugih riba. Ženka tada započinje ritual udvaranja, plivajući oko mužjaka, trzajući i dodirujući ga. Aktivnost mužjaka svodi se samo na otvaranje usta, odnosno spuštanja donje čeljusti. Nakon nekoliko sati udvaranja ženka izbacuje oko 75 jaja koja mužjak oplođuje i odmah guta te izdvaja u posebnu tvorbu u ustima. Nakon 20 dana razvijaju se mladi, ali daljnji razvitak nastavljaju u očevim ustima. Nakon još 10 dana, mužjak ih pušta nakon čega su samostalni.

 

NAČIN ŽIVOTA

Obično žive samostalno ili u grupama do 6 jedinki, ali zabilježena je i skupina od 500 jedinki. Često se nalaze na koraljnim grebenima i u blizini morskih konjica. Mirne su i društvene ribe, osim za sezone parenja.

 

GRABEŽLJIVCI

Nekoliko vrsta riba poput ribe lava i ribe krokodila

 

ŽIVOTNI VIJEK

U prirodi: do 2 godine

U zoo vrtu: do 2 godine

 

UGROŽENOST

EN – ugrožena vrsta

 

ZANIMLJIVOSTI

Vrsta je vrlo zanimljiva zbog iznimne genetičke raznolikosti unutar populacije. Populacije udaljene svega 5 km genetički se razlikuju gotovo kao posve različite vrste.

 

LITERATURA

http://www.arkive.org/banggai-cardinalfish/pterapogon-kauderni/

https://www.iucnredlist.org/species/63572/12692964

Jelovnik Zoo vrta