AUSTRALSKA ZEBA (Taeniopygia guattata)

SISTEMATIKA
Razred: PTICE (Aves)

Red: PAPIGAŠICE (Passeriformes)

Porodica: ESTRILDE I AMADINE (Estrildidae)

 

RASPROSTRANJENOST
Australija, Indonezija.

 

OPIS

Dužina: 10 − 11 cm
Težina: 12 g

Mužjaci i ženke različite su boje. Mužjaci imaju sivu glavu, leđa, prugast vrat i rep, narančaste kružiće na obrazima te smeđa krila s bijelim točkicama. Ženke su slabije prepoznatljive i uočljive te su cijele u nijansama sive boje. Također, mužjaci imaju crveni, a ženke narančasti kljun.

 

STANIŠTE
Savane i stepe te ostala suha suptropska staništa.

 

PREHRANA

U prirodi: razne sjemenke i kukci.

U zoo vrtu: sjemenke.

 

RAZMNOŽAVANJE
Monogamna su vrsta te sa svojim partnerom žive cijeli život, a mogu se pariti tijekom cijele godine. Pjev je vrlo važan pri udvaranju, a koriste ga samo mužjaci. Unutar nekoliko dana ženka liježe 4 do 6 jaja. Nakon dva tjedna grijanja od strane oba roditelja, iz jaja izlaze ptići. Također, oba roditelja brinu za mlade.

 

NAČIN ŽIVOTA
Dnevna su vrsta te su vrlo društvene. Žive u jatima do 100 jedinki koja se razdvajaju na manje skupine za vrijeme sezone parenja. U potrazi za hranom prevaljuju velike udaljenosti, ali branit će samo usko područje oko mjesta gdje se gnijezde. Sukob unutar skupine je rijedak, a najčešće se javlja dolaskom nove ženke u skupinu, pri čemu se i uspostavlja hijerarhija.

 

GRABEŽLJIVCI
Manji sisavci hrane se njihovim jajima, a odrasle jedu veće ptice i zmije.

 

ŽIVOTNI VIJEK

U prirodi: 2 do 3 godine.

U zoo vrtu: 12 godina.

 

UGROŽENOST

IUCN: LC – najmanje zabrinjavajuća vrsta.

 

ZANIMLJIVOSTI
Zebe po pjevu mogu prepoznati ostale zebe iz istih skupina. Ako se razdvoje, blizu gnijezda će rado pustiti pripadnika prijašnje zajedničke skupine, dok će stranca otjerati.
Iako je vrsta monogamna, genetička istraživanja mladunaca pokazala su da oboje u paru ponekad znaju prevariti.

 

LITERATURA

Payne, R. (2019). Timor Zebra Finch (Taeniopygia guttata). In: del Hoyo, J., Elliott, A., Sargatal, J., Christie, D.A. & de Juana, E. (eds.). Handbook of the Birds of the World Alive. Lynx Edicions, Barcelona. ( https://www.hbw.com/node/61172 )

https://www.iucnredlist.org/species/103817982/132195948

Jelovnik Zoo vrta