AUSTRALSAKA ZEBA (Taeniopygia guattata)

SISTEMATIKA
Razred: Aves

Red: Passeriformes

Porodica: Estrildidae

 

RASPROSTRANJENOST
Australija, Indonezija

 

OPIS

Veličina tijela:10 do 11 cm
Težina tijela: 12 g

Mužjaci i ženke različite su boje. Mužjaci imaju sivu glavu leđa, prugast vrat i rep, narančaste kružiće na obrazima te smeđa krila s bijelim točkicama. Ženke su slabije prepoznatljive i uočljive te su cijele u nijansama sive boje. Također, mužjaci imaju crveni, a ženke narančasti kljun.

 

STANIŠTE
Savane i stepe te ostala suha subtropska staništa.

 

PREHRANA

U prirodi:razne sjemenke i kukci

U zoo vrtu: razne sjemenke

 

RAZMNOŽAVANJE
Monogamne su vrste te sa svojim parom žive cijeli život, a mogu se pariti tijekom cijele godine. Pjev je vrlo važan pri udvaranju, a koriste ga samo mužjaci. Unutar nekoliko dana ženka će izleći 4 do 6 jaja. Nakon dva tjedna grijanja od strane oba roditelja, iz jaja izlaze ptići. Također, oba roditelja brinu za mlade.

 

NAČIN ŽIVOTA
Vrlo su društvene i dnevne životinje. Žive u jatima do 100 jedinki koja se razdvajaju na manje skupine tokom sezone parenja. U potrazi za hranom prevaljuju velike udaljenosti, ali braniti će samo usko područje oko područja gdje se gnijezde. Sukob unutar skupine rijedak je, a najčešće se javlja dolaskom nove ženke u skupinu, pri čemu se i uspostavlja hijerarhija.

 

GRABEŽLJIVCI
Manji sisavci hrane se njihovim jajima, a odrasle jedu veće ptice i zmije.

 

ŽIVOTNI VIJEK

U prirodi: 2 do 3 godine

U zoo vrtu: 12 godina

 

UGROŽENOST

LC – najmanje zabrinjavajuća vrsta

 

ZANIMLJIVOSTI
Zebe po pjevu mogu prepoznati ostale zebe iz istih skupina. Ako se razdvoje, blizu gnijezda će rado pustiti pripadnika prijašnje zajedničke skupine, dok će stranca otjerati.
Iako je vrsta monogama, genetička istraživanja mladunaca pokazala su da oboje u paru ponekad znaju prevariti.

 

LITERATURA

 Payne, R. (2019). Timor Zebra Finch (Taeniopygia guttata). In: del Hoyo, J., Elliott, A., Sargatal, J., Christie, D.A. & de Juana, E. (eds.). Handbook of the Birds of the World Alive. Lynx Edicions, Barcelona. ( https://www.hbw.com/node/61172 )

https://www.iucnredlist.org/species/103817982/132195948 

Jelovnik Zoo vrta