ANTILOPA DIK DIK (Madoqua kirkii)

SISTEMATIKA

Razred: SISAVCI (Mammalia)

Red:  PARNOPRSTAŠI (Cetartiodactyla)

Porodica: ŠUPLJOROŠCI (Bovidae)

 

RASPROSTRANJENOST

Somalija, Kenija, Tanzanija, Angola i Namibija

 

OPIS

Ženke dik dika su ponešto veće od mužjaka, ali zato rogovi krase samo pripadnike muškog spola. Posebna karakteristika ove vrste je njegova izduljena njuškica koja se spaja s nosom i omogućuje mu lakše hlađenje tokom disanja i tokom straha od prijetnje nekog grabežljivca. Boja krzna varira od žućkasto sive do crvenkasto smeđe na leđima i od sive do bijele na trbuhu. Rep im je vrlo malen.

Dužina tijela:

52-67 cm

Visina u ramenu:

30-40 cm

Dužina repa:

3,5-5,5, cm

Težina:

3-9 kg

 

STANIŠTE 

Nastanjuju suho i grmovito područje. Ne zalaze preduboko u savane. Potrebna im je gusta šikara u kojoj se skrivaju i hrane. Ne zahtjevaju puno tekućine.

 

PREHRANA 

Zbog svoje veličine i ubrzanog metabolizma, dik dik mora unositi više hrane nego njegovi rođaci. Potrebna im je vegetacija koja se lako probavlja i koja ima niski udio vlakana. 80% prehrane im se temelji na lišću drveća i šikare, 17% otpada na trave, a na jelovniku im se znaju naći šaš i različite biljke.

U zoo-vrtu: peleti , sijeno, lucerna, povrće, brašnari, zobene pahuljice

 

RAZMNOŽAVANJE 

Dik dik antilope imaju monogamni odnos s drugom jedinkom. Ženke postaju spolno aktivne sa šest mjeseci starosti, a mužjaci su spremni na reprodukciju nakon godinu dana. Mužjak i ženka ostaju jedno uz drugo zauvijek. Mužjak se udvara ženki tako da trči iza nje, s izduljenim vratom i njuškom koja viri prema van. Gravidnost traje 169-174 dana, a na svijet dolazi jedan mladunac. Tokom godine su moguća dva legla koja se događaju od studenog do prosinca i od travnja do svibnja. Za razliku od ostalih preživača, dik dik antilope se rađaju s prednjim nogama položenim uz tijelo, a ne izduženima naprijed.

 

NAČIN ŽIVOTA 

Aktivni su i danju i noću. Izmijenjuju periode aktivnosti i periode odmora. Vrlo su sramežljivi i povučeni te se većinu vremena skrivaju u šikari i grmlju.  Njihovo ime potječe od toga da kada se preplaše krenu skakutati  i proizvoditi zvuk ”zik-zik” ili ”dik dik”. Dok obilaze svoj teritorij koriste se utvrđenim stazama. Svaka obitelj dik dik antilope obilježava svoj teritorij kroz ”ceremoniju defekacije”. Ceremonija započinje tako da ženka vrši defekaciju i urinira, a mužjak stoji iza nje. Zatim mužjak ponjuši njenu mokraću, uvije gornju usnu i pokaže zube. Prednjim nogama postruže njene fekalije i na to mjesto se on pomokri i obavi defekaciju. Nakon toga mužjak označi stabiljku mirisom kojeg ispušta iz  podočne žlijezde. Tim činom je mužjak zadržao poziciju branitelja teritorija. Ženke nisu sposobne održavati teritorij same. Konflikti između teritorijalnih susjeda nisu česti, ali se povremeno dogode. Mužjak iz svake od skupina se zatrči jedan na drugoga, kratko stanu, snažno trznu glavom i okrenu se natrag. Svaki put kad se udaljavaju odlaze na veću razdaljinu i ponavljaju juriš jedan na drugoga dok jedan ne odustane. Konflikt je zaključen kada oba mužjaka obave uriniranje i defekaciju.

 

GRABEŽLJIVCI 

leopard, gepard, pavijani, pitoni

 

ŽIVOTNI VIJEK 

U prirodi: nema zabilježenih podataka

U zoo-vrtu: 17 godina

 

UGROŽENOST 

IUCN: LC – najmanje ugrožena vrsta

 

ZANIMLJIVOSTI 

Dik dik je kao vrsta evoluirao u Miocenu, prije 12 milijuna godina.

 

LITERATURA : 

Wilson, D. E., & Mittermeier, R. A. eds. (2011): Handbook of the Mammals of the World Vol. 2. Hoofed Mammals.  Lynx Edicions, Barcelona

Jelovnik Zoo vrta

https://www.iucnredlist.org/species/12670/50190709

https://animaldiversity.org/accounts/Madoqua_kirkii/