ALPAKA (Lama pacos)

 SISTEMATIKA

Razred: SISAVCI (Mammalia)

Red: PARNOPRSTAŠI (Artiodactyla)

Porodica:  DEVE (Camelidae)

 

RASPROSTRANJENOST

Središnje Ande. Uzgaja se širom svijeta, ali nisu poznate divlje populacije.

 

OPIS

Duljina tijela: 114-150 cm

Visina: 85-90 cm

Težina: 55-65 kg

Duljina repa: 18-25 cm

Imaju vitko tijelo i vrat, glava im je mala i uši su velike i špičaste. Krzno im je gusto i dugo i može biti jednobojno ili višebojno. Boja im varira od bijele do crne i smeđe.

 

STANIŠTE

Planinski suhi i močvarni travnjaci

 

PREHRANA

U prirodi: zeljaste biljke, trave, šaševi, lišće, drveće, kora

U zoo vrtu: peleti povrće, sijeno, brst

 

RAZMNOŽAVANJE

Alpaka je poligamna vrsta. Smatra se da dominantni mužjak formira harem od 5-10 ženki. Pare se tijekom cijele godine. Razdoblje gravidnosti traje 379 do 403 dana, što ovisi o starosti ženke i kvaliteti prehrane. Do okota dolazi tijekom kišne sezone, od prosinca do ožujka. Ženke mogu ostati ponovno gravidne već 10 dana nakon okota. Najčešće imaju samo jedno mlado koje prilikom okota teži 8 do 9 kg. Majčino mlijeko sišu 6 do 8 mjeseci. Spolnu zrelost ženke postižu s 12 do 15 mjeseci, dok mužjaci između 30 i 36 mjeseci starosti.

 

NAČIN ŽIVOTA

Društvene su i dnevne životinje. Žive u stadima koja uključuju i druge vrste kao što su ljame i koze. Kao oblik komunikacije koriste pokrete tijela i razne zvukove koje proizvode.

 

GRABEŽLJIVCI

Domaći psi, lisice, vukovi, kojoti, pume

 

ŽIVOTNI VIJEK

U prirodi: 5 do 10 godina

U zoo vrtu: oko 20 godina

 

UGROŽENOST

IUCN: NE – vrsta nije procijenjena

 

ZANIMLJIVOSTI

Ženke i mužjaci se razlikuju po zubima. Kod mužjaka gornji i donji sjekutići i donji očnjaci mogu narasti do 3 cm i služe u borbi, dok su kod ženki puno manji. Nakon okota ženke ne čiste mlado i ne diraju posteljicu. Tek kad se mlado samostalno podigne na noge, tada mu majka prilazi i mlado počinje sisati. Ako se neka strana životinja približi majci i mladome, majka počinje pljuvati, ali može i odbaciti svoje mlado.

Alpaka je domestificirana u Peruu prije 5 500 do 6 500 godina, a poznate su dvije pasmine – Hucaya i Suri.

 

LITERATURA

Wilson, D. E., & Mittermeier, R. A. eds. (2011): Handbook of the Mammals of the World Vol. 2. Hoofed Mammals.  Lynx Edicions, Barcelona

Jelovnik Zoo vrta

http://animaldiversity.ummz.umich.edu/accounts/Lama_pacos/