AFRIČKI LAV (Panthera leo)

SISTEMATIKA

Razred: SISAVCI (Mammalia)

Red: ZVIJERI (Carnivora)

Porodica: MAČKE (Felidae)

 

IMENA NAŠIH ŽIVOTINJA 

Leo, Ayana , Nyota, Uzuri

 

RASPROSTRANJENOST  

Afrika, južno od Sahare

 

OPIS     

Duljina tijela: 172-250 cm (mužjak) 158-192 cm (ženka)

Duljina repa : 61-100 cm

Visina : 107-123 cm

Težina: 122-192 kg (ženka); 150-225 kg (mužjak)

Imaju kratko, žuto-smeđe krzno sa svjetlijim vratom i prsima. Imaju dugi rep sa čuperkom duže dlake na vrhu repa. Prisutan je spolni dimorfizam, mužjaci za razliku od ženki imaju grivu. Griva počinje rasti u 3. godini života.

 

STANIŠTE           

Uglavnom savana,obronci planina i polu pustinje.

 

PREHRANA        

U prirodi: krupni biljojedi, uglavnom zebre i antilope

U zoo vrtu: goveđe ili svinjsko meso s kostima, kunići, perad

 

RAZMNOŽAVANJE         

Lavovi su poligamne životinje. Razdoblje gravidnosti traje oko 110 dana i ženka okoti od 1 do 6 mladunaca koji teže 1 do 5 kg. Ženka svoje mladunce čuva i skriva od čopora prvih 4 do 8 tjedana njihovog života. Mladi 11 dana nakon okota otvaraju oči, hodati mogu nakon 15 dana, a trčati nakon mjesec dana starosti. Ženka vodi brigu o mladima, ali joj često i ostale ženke iz čopora mogu pomoći u slučaju da i one same imaju jednako stare mladunce. Ženka odgaja mladunce 7 do 10 mjeseci no oni ostaju ovisni o čoporu do 20 mjeseci starosti. Mužjaci postaju spolno zreli u dobi od 26 mjeseci no priliku za parenje dobiju tek u petoj godini. Ženke prve mladunce okote u dobi od 3,5 godine i mogu se pariti sve do 15. godine.

NAČIN ŽIVOTA

Žive u grupama od 2 do 40 jedinki koje nazivamo čoporom. Osnovu čopora čine srodne ženke koje obitavaju u teritoriju svoje majke. Teritorij može zauzimati površinu od 20 do 400 km2 . U čoporu je prisutan jedan, a ponekad i dva mužjaka. Svakih nekoliko godina novi mladi mužjak otjera starijeg i preuzima čopor. Ostali mužjaci žive samotnjački i nomadski. U lovu sudjeluje više članova čopora, ali plijen ubija samo jedan.

 

GRABEŽLJIVCI  

čovjek

 

ŽIVOTNI VIJEK

U prirodi: do 18 godina

U zoo vrtu: do 30 godina

 

UGROŽENOST  

IUCN:  VU – osjetljiva vrsta

 

ZANIMLJIVOSTI

Novopridošli mužjak u čoporu ponekad ubije mladunce svojeg prethodnika.

Rika lava može se čuti i do 5 kilometara udaljenosti .

U Indiji živi azijski lav (Panthera leo persica) i na rubu je izumiranja. Manje od 200 jedinki živi samo u jednom nacionalnom parku (Gir forest).

 

LITERATURA     

Wilson, D. E., & Mittermeier, R. A. eds. (2009): Handbook of the Mammals of the World Vol. 1. Carnivores.  Lynx Edicions, Barcelona

Jelovnik Zoo vrta 

http://www.iucnredlist.org/details/15951/0

https://animaldiversity.org/accounts/Panthera_leo/