AFRIČKI DIVOVSKI PUŽ (Achatina fulica)

SISTEMATIKA

Razred: Gastropoda

Red: Stylommatophora

Porodica: Achatinidae

 

RASPROSTRANJENOST

Obala istočne Afrike i obližnji otoci. Introduciran u mnoge afričke države, na pacifičke otoke, jug SAD-a i Australiju.

 

OPIS

Duljina tijela: do 30 cm

Težina: 32 g

Imaju usku, stožastu ljušturu, crvenkasto-smeđe boje sa svijetlim okomitim prugama i 7 – 9 zavoja u odrasloj dobi, koju dostižu sa 6 mjeseci. Boja i uzorci na kućici ovise o okolišnim uvjetima i prehrani.

 

STANIŠTE

Šume, močvare, poljoprivredne površine urbana područja.

 

PREHRANA

U prirodi: različite biljke, a ponekad i gljive, lišajevi i hrana životinjskog porijekla.

U zoo vrtu: voće i povrće.

 

RAZMNOŽAVANJE

Ova vrsta je dvospolac (hermafrodit) što znači da svaka jedinka ima i muške i ženske spolne organe. Ne mogu se samostalno oplođivati već su svejedno potrebne dvije jedinke za razmnožavanje. Spolnu zrelost dostižu kad kućica naraste do 8 cm. Međusobno se pare jedinke podjednake veličine i starosti. Jaja polažu 8 – 20 dana nakon parenja u tlo ili između kamenja. Jaja su veličine oko 6 mm, a u leglu ih može biti 100 – 500 komada. U najboljim uvjetima, nakon 11 – 15 dana izleći će se mladi.

 

NAČIN ŽIVOTA

Samotnjačke su životinje. Iako sporo, kretanje im je od životne važnosti kako bi pronašli hranu, partnera ili pobjegli. Često se kreću stoga izlučuju puno sluzi. Noćna su vrsta te tijekom dana često ukopani miruju. Dužim periodom mirovanja preživljavaju tijekom hladnog perioda (hibernacija) ili perioda previsokih temperatura (estivacija).

 

GRABEŽLJIVCI

Glodavci, divlje svinje, kopneni rakovi, mesojedni puževi, vatreni mravi.

 

ŽIVOTNI VIJEK

U prirodi: 3 do 5 godina

U ZOO vrtu: : 5 do 10 godina

 

UGROŽENOST

Nije procijenjena

 

ZANIMLJIVOSTI

Spermije prije oplodnje u tijelu mogu čuvati do 2 godine.

 

LITERATURA

https://animaldiversity.org/accounts/Achatina_fulica/

Upute za insektarij 2015.