AFRIČKI DIVOVSKI PUŽ (Achatina fulica)

SISTEMATIKA

Razred: PUŽEVI (Gastropoda)

Red: Stylommatophora

Porodica: Achatinidae

RASPROSTRANJENOST

Nastanjuje obalu istočne Afrike i obližnje otoke, ali je unesen i na područje mnogih afričkih država, na pacifičke otoke, u Sjedinjene Američke Države i Australiju.

 

OPIS

Dužina: do 30 cm, u promjeru do 10 cm.

Težina: do 32 g.

Ima usku, stožastu ljušturu koja je obično dvostruko duža nego što je šira. U odrasloj dobi, koju dostižu već sa šest mjeseci, ljuštura ima sedam do devet zavoja. Boja i uzorci na ljušturi ovise o uvjetima okoliša, ali i prehrani. Uglavnom su smeđe boje s tamnim prugama, ali mogu biti i crvenkasto-smeđe boje sa svjetlo-žutim prugama.

 

STANIŠTE

Šume, obalna područja, močvare, poljoprivredne površine, urbana područja.

 

PREHRANA

U prirodi: različit biljni materijal, ponekad drugi puževi, gljive, lišajevi i hrana životinjskog porijekla.

U zoo vrtu: voće i povrće.

 

RAZMNOŽAVANJE

Ova vrsta je dvospolac (hermafrodit) što znači da svaka jedinka ima i muške i ženske spolne organe. No, ne mogu se samostalno oploditi već su za razmnožavanje potrebne dvije jedinke. Međusobno se pare jedinke podjednake veličine i starosti. Jaja polažu u tlo ili između kamenja, osam do dvadeset dana nakon parenja. Veličine su oko šest milimetara, a u leglu ih može biti 100 – 500 komada. U najboljim uvjetima, nakon 11 – 15 dana izleći će se mladi.

 

NAČIN ŽIVOTA

Živi samotnjačkim životom te je aktivan noću, stoga preko dana često miruje ukopan u supstrat. Iako sporo, kretanje mu je od životne važnosti kako bi pronašao hranu, partnera ili pobjegao. Kako se često kreće, izlučuje puno sluzi koja, osim što služi za kretanje, također ga štiti i od grubih površina kojim se zna kretati. Dužim periodom mirovanja preživljava hladne periode (hibernacija) ili periode previsokih temperatura (estivacija).

 

GRABEŽLJIVCI

Glodavci, divlje svinje, kopneni rakovi, drugi puževi.

 

ŽIVOTNI VIJEK

U prirodi: 3 – 5 godina.

U zoo vrtu: 3 – 5 godina.

 

UGROŽENOST

IUCN: NE – vrsta nije procijenjivana.

 

ZANIMLJIVOSTI

Spermije mogu čuvati u svom tijelu i do dvije godine prije nego dođe do oplodnje.

Invazivna je vrsta i radi velike štete na poljoprivrednim usjevima, ali je također i prijenosnik brojnih parazita štetnih za ljude i biljke.

 

LITERATURA

https://animaldiversity.org/accounts/Achatina_fulica/

Upute za insektarij 2015.