AFRIČKI ČETKASTOREPI DIKOBRAZ (Atherurus africanus)

SISTEMATIKA

Razred: SISAVCI (Mammalia)

Red: GLODAVCI (Rodentia)

Porodica: DIKOBRAZI (Hystricidae) 

 

RASPROSTRANJENOST : 

Zapadna i središnja Afrika

 

OPIS : 

Afrički četkastorepi dikobraz  jedan je od najvećih glodavaca u Africi. Ima dugo tijelo ali su mu noge kratke i široko razmaknute. Boja mu varira od crne do tamno smeđe boje na leđima i od bijele do svijetlo smeđe na trbuhu. Gornja i donja čeljust se sastoje od 5 zuba. Afrički četkastorepi dikobraz ima nekoliko vrsta zaštitinih bodlji. Najmekše se nalaze na glavi, na vratu i po trbuhu. Čvrste bodlje mu se nalaze na rubovima leđa koje mogu biti duge i do 90 mm. Rep mu je žućkast i razbarušen te iz njega viri još nekoliko bodlji.

Dužina tijela:

36,5-60 cm

Dužina repa:

10-26 cm

Težina:

1,5-4,3 kg

 

STANIŠTE : 

Dane provodi skrivajući se u špiljama, pukotinama u stijenama ili u deblima drveća.. Afričkog četkastorepog dikobraza možemo naći u šumama kao i poljoprivrednim zemljištima uz šume.

 

PREHRANA : 

U prirodnom staništu:  Biljojed koji se primarno hrani voćem koje pada s drveća, lišćem te korijenjem. Ako se nalazi blizu poljoprivrednog zemljišta hraniti će se i kukuruzom ili bananama. Ponekad će pojesti i strvinu ili gliste.

U zoo-vrtu: korjenasto povrće, peleti, brst, sijeno

 

RAZMNOŽAVANJE : 

Afrički četkastorepi dikobrazi prije parenja ostvaruju povezivanje jedno s drugim zbog toga što su ženke agresivne prema pripadnicima drugog spola. Nemaju jasno definiranu sezonu parenja, ali godišnje imaju dva do tri legla. Uobičajeno je da ženke kote jednog ili dva mladunca. Gravidnost im traje dugih 100 do 120 dana nakon čega na svijet dolazi vrlo razvijeno mladunče. Već pri porodu mladunac ima otvorene oči, također su prisutni i zubi kao i dlaka koja mu prekriva tijelo, no ne i bodlje – one se razvijaju s vremenom. Usprkos duljini gravidnosti ženke, mladunac se rađa vrlo malen (100-175 g) . Zbog toga su oba roditelja aktivna u brizi za mladunca. Mladunac će sisati majčino mlijeko do navršenih dva mjeseca života. Spolu zrelost dostižu s dvije godine.

 

NAČIN ŽIVOTA : 

Afrički četkastorepi dikobraz je noćna životinja koja iz svog brloga (špilje, rupe u deblima drveća i sl.) izlazi tek kada je vani potpuni mrak. Nisu ljubitelji svjetla stoga ne izlaze iz brloga niti kada je mjesečina prejaka.  Odrasli najčešće žive u obiteljima od 6-8 članova, a jedna se obitelj sastoji od roditelja i nekoliko mladunaca iz različitih legla. Većinski su kopnene životinje, ali su dobri u plivanju i penjanju. Prirodne neprijatelje zastrašuje pokazivanjem svojih velikih bodlji. Kada su ugroženi, Afrički četkastorepi dikobrazi mogu podići svoje bodlje zbog čega se neprijatelju čine kao da su dvostruko veći. Kako bi bili još strašniji, čegrću repom i bodljama kako bi proizveli određeni zvuk prijetnje. Ako mu se predator dovoljno približi, dikobraz će se postaviti leđima na predatora i izvesti leđni napad u kojemu bodljama pogodi svog neprijatelja. Bodlje se otpuštaju s dikobrazovog tijela i ostaju zabodene u napadaču. Iako Afrički četkastorepi dikobraz živi u obitelji, lov voli obavljati sam.

 

GRABEŽLJIVCI : 

razni veliki mesojedi , sove, ljudi

 

ŽIVOTNI VIJEK : 

U prirodnom staništu: nema zabilježenih podataka

U zoo-vrtu: 22 godine

 

UGROŽENOST : 

IUCN: LC – najmanje ugrožena vrsta

 

ZANIMLJIVOSTI : 

Afrički četkastorepi dikobraz ima jako izoštreno osjetilo mirisa koje mu pomaže pri pronalaženju lukovica i ostalih poljoprivrednih kultura pod zemljom. Umjesto da ih uništi , afrički četkastorepi dikobraz zapravo pomaže razvoju i gustoći poljoprivrednih kultura kopajući rupe koje služe kao rezervoari vode .

Afrički četkastorepi dikobraz nositelj je Plasmodium aheruri, parazita malarije.

 

LITERATURA : 

Wilson, D. E., Lacher, T.E., Jr & Mittermeier, R. A. eds. (2016): Handbook of the Mammals of the World Vol. 6. Lagomorphs and Rodents I.  Lynx Edicions, Barcelona

Jelovnik Zoo vrta

https://www.iucnredlist.org/species/2353/115061551

https://animaldiversity.org/accounts/Atherurus_africanus/