Zoološki vrt Grada Zagreba svoj će 98. rođendan proslaviti u subotu 17. lipnja 2023. godine. Prigodni edukativno-zabavni program posjetitelje očekuje od 11 do 17 sati.

Naglasak će se staviti na suvremene zadaće zooloških vrtova: zaštitu prirode, istraživanje životinjskog svijeta i edukaciju građana.

U edukativnim kutcima i radionicama posjetitelji će moći doznati na koji se način djelatnici Vrta brinu o životinjama koje u njemu žive. Među zanimljivim su temama timarenje životinja, njihova prehrana te obogaćivanje njihova životnog prostora.

Kroz edukativnu igru najmlađi će posjetitelji upoznati uzgojne programe (EEP), tj. način na koji zoološki vrtovi rade na očuvanju ugroženih vrsta životinja.

Kraj košnice na Labuđem otoku koju je Zoološkom vrtu darovala Slovenija, riječi će biti o pčelama medaricama te važnosti oprašivača za biološku raznolikost.

Na glavnoj šetnici umjetnik Boris Lukša prolaznike će zabavljati glazbenim nastupima svojeg lutka, a na Edukacijskom trgu Teatar Gavran izvodit će dječje predstave. U 12 će sati izvesti igrokaz Mudra sova i lukava lisica, a u 14 Zeko Eko traži mamu.

Rođendansko slavlje Zoološkog vrta Grada Zagreba ima i svoj sportski dio. Gibon Kent u 11 će sati predviđati pobjednika završnice Lige nacija, a GNK Dinamo će od 13 do 16 sati djecu pozivati na sportski poligon na Zebrinu trgu. Predstavnici kluba u pratnji maskote Plavka djecu će upoznati s nogometnim treningom. Podučavat će ih, među ostalim, skokovima, promjenama smjera kretanja te zaobilaženju prepreka.

Djeca sklona likovnoj umjetnosti od 11 do 13 sati kraj Afričkog će se sela moći uključiti u kiparsku radionicu pod vodstvom djelatnika Gliptoteke Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.