BJELORUKI GIBON (Hylobates lar)

SISTEMATIKA

Razred: SISAVCI (Mammalia)

Red: PRIMATI (Primates) 

Porodica: GIBONI (Hylobatidae)

 

IMENA NAŠIH ŽIVOTINJA :

Kent, Kulička, Fiona

RASPROSTRANJENOST

Jugoistočna Azija

 

OPIS

Dužina tijela:

42-58 cm

Težina:

mužjaci  4,1-7,3 kg , ženke 3,9 – 6,1 kg

Boja krzna može biti od smeđe do crne. Njuška im je crna, ali je lice okruženo bijelim „prstenom“. Šake i stopala su im također bijeli. Različita boja krzna nije uvjetovana spolom.

 

STANIŠTE

Tropske kišne šume , bambusove šume

 

PREHRANA       

U prirodi:  voće, lišće, pupovi , vinova loza, insekti uključujući ose i bogomoljke

U zoo vrtu: povrće, voće, peleti, suho voće

 

RAZMNOŽAVANJE

Nakon razdoblja gravidnosti koji traje 7 mjeseci, ženka na svijet donosi prosječno jedno mlado svake 3-4 godine . Mlado ostaje ovisno o majci slijedeće dvije godine. Iako vrlo brzo postaju sposobni brinuti se sami o sebi, ostaju u obiteljskoj skupini sve dok ne postanu spolno zreli. Mladi dosežu odraslu veličinu sa 6 godina dok spolno zreli postaju sa 8-9 godina. Mlade životinje same napuštaju roditelje, ili ih oni silom otjeraju, i kreću u potragu za partnerom koja može trajati i više godina.

 

NAČIN ŽIVOTA

Bjeloruki giboni su aktivni danju i žive na drveću. Izvanredno su prilagođeni životu u šumi svojim dugim prednjim udovima. Žive u obiteljskim skupinama koje se sastoje od parova i njihovih potomaka. Monogamne su životinje iako su zabilježeni slučajevi gdje skupinu čine jedna odrasla ženka i 2 odrasla mužjaka.  Većinu dana provode tragajući za hranom li odmarajući se na drveću. Par i njihovo potomstvo živi na svom području koje brane od uljeza. Giboni su poznati po svom glasanju. Glasanje može biti veoma glasno,a glasanje izvodi par (pojedinačno i zajedno) . Nekada je u glasanje uključen i ostatak grupe. To su strogo teritorijalne životinje. Obično najviše stablo odaberu isključivo za spavanje a zatim se premještaju na druga stabla gdje se hrane.

 

GRABEŽLJIVCI

orlovi, divlje mačke, leopardi

 

ŽIVOTNI VIJEK

U prirodi: do 40 godina

U zoo vrtu: do 50 godina

 

UGROŽENOST

IUCN: EN – ugrožena vrsta

 

ZANIMLJIVOSTI

nazivaju ih  šumskim pjevačima zbog jedinstvenog glasanja nalik na pjevanje.

 

LITERATURA

Mittermeier, R. A., Rylands, A.B.  & Wilson, D. E., eds. (2013): Handbook of the Mammals of the World Vol. 3. Primates.  Lynx Edicions, Barcelona

Jelovnik Zoo vrta

http://www.iucnredlist.org/details/10548/0

http://animaldiversity.ummz.umich.edu/accounts/Hylobates_lar/