ŽUTOKRESTI KAKADU (Cacatua sulphurea citrinocristat)

SISTEMATIKA
Razred: PTICE (Aves)
Red: PAPIGAŠICE (Psittaciformes)
Porodica: PAPIGE (Psittacidae)

 

RASPROSTRANJENOST
Indonezija i istočni Timor.

 

OPIS
Dužina: oko 33 cm.
Težina: oko 350 g.

Srednje su veliki papagaji. Tijelo im prekriva potpuno bijelo perje, a na glavi, kao što i ime kaže, imaju karakterističnu žuto-narančastu kukmu. Razlika između mužjaka i ženki se očituje u boji šarenice oka. Ženke imaju crveno-smeđe šarenice, a mužjaci crne. Mužjaci su uglavnom veći od ženki u odrasloj dobi.

 

STANIŠTE
Preferiraju netaknute izvorne šume karakterizirane visokim stablima koja mogu poslužiti kao mjesta za gniježđenje.

 

PREHRANA
U prirodi: sjemenke, plodovi, cvijeće, usjevi, pupoljci i orašasti plodovi, uključujući i kokos.
U zoo vrtu: mješavina sjemenki i plodovi, mineralni blokovi, grit i sipina kost.

 

RAZMNOŽAVANJE
Kao i kod većine papiga, mužjak i ženka ove vrste stvaraju čvrste veze. Parovi se stvaraju za čitav život. U prirodi se parenje događa u vrijeme toplih i suhih vremenskih uvjeta. Gnijezde se u prirodnim šupljinama stabla, na visini 10 do 20 metara iznad tla. Ženke liježu 2 ili 3 ovalna, bijela jaja. Oba roditelja inkubiraju jaja iz kojih nakon 28 dana izlaze mladi. Ptići su goli i slijepi kad se izlegnu i o njima brinu oba roditelja.

 

NAČIN ŽIVOTA
Žive u velikim jatima s vrlo razvijenim sustavom međusobne komunikacije. Uz mnoge načine komunikacije vrlo su i pametne i znatiželjne stoga im malo koji izazov u prirodi predstavlja problem.

 

GRABEŽLJIVCI
Nema dostupnih podataka.

 

ŽIVOTNI VIJEK
U prirodi: 40 godina.
U zoo vrtu: 40 godina.

 

UGROŽENOST
IUCN: CR – kritično ugrožena vrsta.

 

ZANIMLJIVOSTI
Ako je član populacije ozlijeđen ili bolestan, jedinka će često ostati u blizini člana dok ugine. Takvo ponašanje pokazuje snažnu emocionalnu vezu kod ove vrste papiga, rijetko poznatu kod ostalih socijalnih životinjskih vrsta.

 

LITERATURA 

Rowley, I., Sharpe, C.J. & Boesman, P. (2019). Yellow-crested Cockatoo (Cacatua sulphurea). In: del Hoyo, J., Elliott, A., Sargatal, J., Christie, D.A. & de Juana, E. (eds.). Handbook of the Birds of the World Alive. Lynx Edicions, Barcelona. ( https://www.hbw.com/node/54422 )

https://www.iucnredlist.org/species/22684777/131874695

Jelovnik Zoo vrta