SOVA JASTREBAČA (Strix uralensis)

 

SISTEMATIKA

Razred: PTICE (Aves)

Red: SOVKE (Strigiformes)

Porodica: SOVE (Strigidae)

RASPROSTRANJENOST

Od sjeverne Europe prema istoku, sve do Japana

OPIS     

Veličina tijela: 50 do 62 cm

Težina tijela: 500 do 1300 g

Perje na licu oblikuje svijetli disk, a oko njega su izmjenjivo tamna i svijetla pera. Letna pera također su svjetlijih i tamnijih uzoraka. Ima relativno male oči. Ženke su veće od mužjaka. 

STANIŠTE           

Šume s otvorenim područjima

PREHRANA       

U prirodi: mali sisavci, ptice, žabe, kukci

U zoo vrtu: štakori, miševi, pilići

 

RAZMNOŽAVANJE         

Par živi zajedno cijeli život, a za sezone parenja brane zajednički teritorij i glasaju se. Obično se svake godine vrate na isto mjesto, kako bi podigli mlade. Ženka izlegne 1 do 6 jaja koja inkubira 28 do 35 dana, dok joj mužjak donosi hranu.

NAČIN ŽIVOTA 

Najaktivnije su noću, posebice u sumrak i prije zore. Nisu plahe, ali za vrijeme gniježđenja mogu biti vrlo agresivne. Tijekom dana miruju na granama ili u šupljinama u stablu, a preko noći postaju odlični lovci.

GRABEŽLJIVCI  

Nema dostupnih podataka

ŽIVOTNI VIJEK 

U prirodi: do 24 godine

U zoo vrtu: preko 24 godine

UGROŽENOST  

LC – najmanje zabrinjavajuća vrsta

ZANIMLJIVOSTI

Nakon što mladi nauče letjeti i napuste gnijezdo, roditelji se brinu za njih još oko 2 mjeseca.

LITERATURA     

http://www.iucnredlist.org/details/22689108/0