SMRDLJIVAC (Mephitis mephitis)

SISTEMATIKA

Razred: SISAVCI (Mammalia)

Red: ZVIJERI (Carnivora)

Porodica: KUNE (Mephitidae)

 

RASPROSTRANJENOST

Sjeverna Amerika

 

OPIS

Dužina tijela: mužjaci: 23–40 cm ženke: 17–34 cm

Dužina repa: mužjaci: 20–47 cm ženke: 15–36,5 cm

Težina: mužjaci: 0,8–4,1 kg ženke: 0,6–3,6 kg

Krzno je crne boje s bijelom prugom koja počinje kao trokutasti oblik na vrhu glave i pruža se duž bočnih strana leđa. Obićno se te dvije pruge ponovno spajaju kod baze repa. Druga bijela pruga ide od baze njuške između očiju i završava na čelu.Rep je kitnjast, crne boje pomiješan s bijelom dlakom.

 

STANIŠTE

Šume, ravnice i pustinje

 

PREHRANA

U prirodi: mali kralješnjaci, kukci, gujavice, puževi, školjkaši, rakovi, voće, ptičja jaja, žitarice i zelena vegetacija.

U zoo vrtu: voće,povrće, peleti za mačke, beskralješnjaci, pilići, miševi , kuhana jaja, pileća prsa

 

RAZMNOŽAVANJE

Do parenja dolazi samo jednom godišnje .Graviditet traje 59 do 77 dana, nakon kojeg na svijet donose čak do 12 mladih (najčešće od pet do sedam mladih) koji su slijepi, gluhi i goli, ali već tada imaju mirisne žlijezde koje mogu upotrebljavati već u prvom tjednu života.

Pri okotu mladi teže oko 30 grama. Nakon 28 dana otvaraju im se i oči i uši, a nakon šest do osam tjedana mladi se odbijaju od sise i počinju tražiti hranu te istraživati područje pod budnim okom majke. Do kraja ljeta ili početka jeseni mladi se razilaze. Već u prvoj godini života mužjaci pokazuju spolno ponašanje, ali se još to ljeto ne razmnožavaju. Odrasli mužjaci će se razmnožavati s više ženki, ako im se pruži prilika.

 

NAČIN ŽIVOTA

Smrdljivci su aktivni u sumrak i noću, a dan provode na skrivenim mjestima. U sjevernijim područjima tijekom zime padaju u torpor kada ženke, (ponekad i pokoji mužjak) kako bi sačuvale toplinu i masnoću, spavaju zajedno u jazbini. Veći dio vremena su solitarne životinje, iako na sjeveru postoji tendencija udruživanja prilikom izrade jazbine. Ponekad ne grade sami nastambe već useljavaju u nastambe drugih životinja slične veličine. Kada se nađu u opasnosti bježe, a ako bijeg ne upali zauzimaju obrambenu pozu kojom neprijatelja upozoravaju da će biti poprskan. Smrdljivci mogu točno naciljati gdje će poprskati tekućinom iz analnih žlijezda. Veličina teritorija ovisi o dostupnosti hrane, tamo gdje je ima manje teritoriji će biti veći.

 

GRABEŽLJIVCI

ptice grabljivice

 

ŽIVOTNI VIJEK

U prirodi: 2–3 godine

U zoo vrtu: do 15 godina ( prosjek je 6 godina)

 

UGROŽENOST

IUCN: LC – najmanje zabrinjavajuća vrsta

 

ZANIMLJIVOSTI

Smrdljivci su relativno tihi no mogu se glasati na 3 različita načina, od tihog cvrčanja preko piskanja do cvrkutanja nalik pticama.

Prskanje tekućinom iz analnih žlijezda odvija se nakon dugotrajnije provokacije životinje. tekućinu mogu štrcnuti do udaljenosti od 2-3 m, a njegova prisutnost tj. miris u zraku osjeća se do 2,5 km. Prilikom prskanja zauzimaju „U“ oblik tijela tj. podignu rep, a glavu gurnu između nogu ne bi li lakše naciljali neprijatelja.

90% ih ne preživi prvu zimu.

Jedini predator kojeg smrdljivci ne uspijevaju odbiti svojim mirisom su sove ušare.

Nikada se ne prskaju međusobno čak ni za najvećih tučnjava.

 

LITERATURA

 

Wilson, D. E., Mittermeier, R. A. (2009): Handbook of the Mammals of the World Vol. 1. Carnivores; Lynx Edicions. Barcelona

Jelovnik Zoo vrta

http://www.iucnredlist.org/details/41635/0

http://animaldiversity.ummz.umich.edu/accounts/Mephitis_mephitis/