MIŠOPTICA (Colius striatus)

SISTEMATIKA
Razred: PTICE(Aves)
Red: MIŠJAKINJE (Coliiformes)
Porodica: MIŠJAKINJE (Coliidae)

 

RASPROSTRANJENOST
Područje u Africi koje se nalazi južno od Sahare

 

OPIS
Veličina tijela: 30 do 36 cm
Težina tijela: 36 do 80 g

Boja perja je smeđa do smeđe-siva. Oko glave perje je sivo-plavo, a iznad kljuna tamno. Repno perje je elegantno, dugo 17 do 24 cm.

 

STANIŠTE
Savane, rubovi šuma, parkovi, polja. Izbjegava zatvorena šumska područja te otvorena sušna staništa.

 

PREHRANA
U prirodi: mišoptice su najmanja vrsta listojednih ptica, a u prehrani im se uglavnom nalazi voće, zrelo i nezrelo, također lišće, pupoljci, cvjetovi, nektar, kora, sjemenke
U zoo vrtu: sjemenke, voće

 

RAZMNOŽAVANJE
Vrsta je monogama, dakle par je zajedno cijeli život iako se uočila i pojava poligamije kod neiskusnih mužjaka. Pare se i polažu jaja tijekom cijele godine. Ženka snese 2 do 3 jaja, ali pošto su gnijezda velika, nekoliko ženki može snesti jaja u isto gnijezdo. Oba roditelja, ili svi roditelji inkubiraju jaja, 10 do 11 dana. Mlade hrane roditelji, ali i druge ptice iz skupine.

 

NAČIN ŽIVOTA
Migriraju rijetko i samo ukoliko nema hrane. Živi i kreće se unutar skupine ili jata, većinom sastavljenih od ptica u srodstvu, a koja broje do 20 jedinki. Većinu aktivnosti tokom dana, poput hranjenja, obavljaju zajedno te su cijelo vrijeme u kontaktu. Vrlo su društvene, te se dodiruju i čiste ukoliko su međusobno blizu. Velik dio vremena provode sunčajući, odnosno zagrijavajući se.

 

GRABEŽLJIVCI
Zmije

 

ŽIVOTNI VIJEK
U prirodi: do 11,5 godina
U zoo vrtu: preko 11,5 godina

 

UGROŽENOST
LC – najmanje zabrinjavajuća vrsta

 

ZANIMLJIVOSTI
Ime mišoptica vrsta je dobila zbog sličnog izgleda s miševima, na koje podsjećaju dok se kreću kroz vegetaciju u potrazi za hranom.

 

LITERATURA 

https://www.iucnredlist.org/species/22683776/93000568 

de Juana, E. & Kirwan, G.M. (2019). Speckled Mousebird (Colius striatus). In: del Hoyo, J., Elliott, A., Sargatal, J., Christie, D.A. & de Juana, E. (eds.). Handbook of the Birds of the World Alive. Lynx Edicions, Barcelona. (https://www.hbw.com/node/55676)

Jelovnik Zoo vrta