BATOGLAVKA (Scopus umbretta)

 

SISTEMATIKA

Razred: PTICE (Aves)

Red: VESLONOŠKE (Pelecaniformes)

Porodica: BATOGLAVKA (Scopidae)

 

RASPROSTRANJENOST
Južno od Sahare, Madagaskar, jugozapad Arapskog poluotoka.

 

OPIS

Dužina: 56 cm.
Težina: 470 g.

Englesko ime ‘hammerkop’ nosi zbog kljuna i kreste na glavi, zbog kojih glava podsjeća na čekić. Perje je smeđe te ružičasto-smeđe na leđnoj strani tijela. Vrat i noge vrlo su kratki u usporedbi s drugim pticama istoga reda. Repno perje je kratko, a krila velika.

 

STANIŠTE
Šume, močvare, poplavne ravnice.

 

PREHRANA

U prirodi: ribe, žabe.
U zoo vrtu: papalina, goveđe meso, mrkva, jaja, beskralješnjaci, pilići, miševi, babuška.

 

RAZMNOŽAVANJE

Grade jedna od najvećih gnijezda u svijetu ptica, čak prevelika za njihove potrebe. Gnijezdo je zatvoreno sa svih strana osim ulaza u obliku tunela. Bez obzira parili se ili ne, tijekom godine roditelji sagrade 3 do 5 gnijezda. Njihova gnijezda često služe i mnogim drugim životinjama. Ženka nese 3 do 7 jaja, a s mužjakom inkubira ih 28 do 30 dana.

 

NAČIN ŽIVOTA

Zahvaljujući velikim krilima, tijekom leta može jedriti, pri čemu je vrat ispružen, ili pak mahati krilima, pri čemu je vrat savinut. Parovi brane i održavaju svoj teritorij. Ponašanje se u mnogočemu razlikuje od drugih ptica. Mogu tvoriti takozvane ‘zborove’ pri čemu oko 10 jedinki hoda u krug, glasa se i maše krilima.

 

GRABEŽLJIVCI
Varani i zmije hrane se jajima i mladima, a odraslima se hrane ptice grabljivice.

 

ŽIVOTNI VIJEK

U prirodi: 20 godina.
U zoo vrtu: 20 godina.

 

UGROŽENOST

IUCN: LC – najmanje zabrinjavajuća vrsta.

 

ZANIMLJIVOSTI
Vrsta je vrlo posebna te je jedini član svojeg roda i porodice.
Često se jedna čaplja popne na drugu, stoji na njoj i maše krilima, te to izgleda kao da se pare. Međutim, takvo ponašanje primijećeno je kod istih spolova i čaplji koje nisu parovi.

 

LITERATURA 

Elliott, A., Garcia, E.F.J. & Boesman, P. (2019). Hamerkop (Scopus umbretta). In: del Hoyo, J., Elliott, A., Sargatal, J., Christie, D.A. & de Juana, E. (eds.). Handbook of the Birds of the World Alive. Lynx Edicions, Barcelona. ( https://www.hbw.com/node/52732)

Jelovnik Zoo vrta