BATOGLAVA ČAPLJA (Scopus umbretta)

SISTEMATIKA
Razred: Aves – ptice
Red: Pelecaniformes – veslonoške
Porodica: Scopidae – batoglavke

RASPROSTRANJENOST
Južno od Sahare, Madagaskar, jugozapad Arapskog poluotoka

OPIS
Veličina tijela: 50-56 cm
Težina tijela: 415-430 g
Englesko ime ‘Hammerkop’ nosi zbog kljuna i kreste na glavi, što podsjeća na čekić. Perje je smeđe te ružičasto-smeđeg odsjaja na leđnoj strani tijela. Repno perje je kratko, a na krilima dugačko. Mladi su slični odraslim pticama.

STANIŠTE
Močvarna područja, ušća, obale rijeka, jezera, ribnjaci,a također su prisutni i uz stjenovite obale u Tanzaniji.

PREHRANA
U prirodi: uglavnom vodozemci, posebice žabe, ali i manje ribe, rakovi, insekti
U zoo vrtu:

RAZMNOŽAVANJE
Tijekom cijele godine u istočnoj Africi, dok na drugim područjima drugdje vrhunac sezone razmnožavanja uglavnom bude tijekom kasne kišne ili sušne sezone. Grade jedna od najvećih gnijezda u svijetu ptica, čak prevelika za njihove potrebe. Gnijezdo je zatvoreno sa svih strana, osim ulaza u obliku tunela. Tijekom godine sagrade 3 do 5 gnijezda, ponekad neka od njih nikad ne budu iskorištena. Njihova gnijezda često služe i mnogim drugim životinjama. Iako jedan par može izgraditi više gnijezda, takve nakupine podrazumijevaju prisutnost velike koncentracije ptica i dostupnost bogatih izvora hrane. Ženka uglavnom nese 3 do 6 jaja, a zajedno s mužjakom inkubira ih 28 do 32 dana.

NAČIN ŽIVOTA
Uglavnom tokom cijele godine žive na istom području, često se znaju lokalno kretati u potrazi za hranom. Rijetko koriste isto gnijezdo više od nekoliko mjeseci. Pojedine jedinke se raspršuju za vrijeme kiša u sušna područja.

GRABEŽLJIVCI
Varani i zmije hrane se jajima i mladima, a odraslima se hrane ptice grabljivice

ŽIVOTNI VIJEK
U prirodi: u prosjeku 9 godina
U zoo vrtu: 20 godina

UGROŽENOST
LC – najmanje zabrinjavajuća vrsta
Vrsta je potencijalno ugrožena pogoršanjem kakvoće močvarnih voda što je uzrokovano pretjeranom uporabom pesticida.

ZANIMLJIVOSTI
Vrsta je jedini član svoje porodice. Sudjeluje u tipičnom ponašanju lažnog postavljanja mužjaka na ženku, u kojem se samo pretvaraju da se pare. Grade toliko velika gnijezda da su dovoljno snažna da podupiru težinu odraslog čovjeka.