BARBET (Trachyphonus erythrocephalus)

SISTEMATIKA
Razred: Aves

Red: Piciformes

Porodica: Capitonidae

 

RASPROSTRANJENOST
Istok Afrike

OPIS

Veličina tijela:20 do 23 cm
Težina tijela: 40 do 75 g

Mužjake od ženki razlikuju žarke crvene i narančaste boje te svjetliji trbusi.

 

STANIŠTE
Polupustinje i stepe.

 

PREHRANA

U prirodi:voće, bobice, kukci, manje ptice U zoo vrtu: sjemenke, kukci, voće

 

RAZMNOŽAVANJE
Nakon kišnih sezona slijedi parenje, a tijekom gniježđenja sve jedinke u skupini kopaju tunele. Ženka liježe 4 do 5 jaja.

 

NAČIN ŽIVOTA
Žive u skupini koju čine članovi obitelji. Skupina ne migrira, osim u potrazi za hranom. Vrlo su teritorijalni.

 

GRABEŽLJIVCI

Nema podataka

 

ŽIVOTNI VIJEK

U prirodi: nema podataka

U zoo vrtu: nema podataka

 

UGROŽENOST

LC – najmanje zabrinjavajuća vrsta

 

ZANIMLJIVOSTI
Glasanje mužjaka i ženke je sinkronizirano te zvuči kao glasanje samo jedne ptice.
Često se gnijezde uz termitnjake, ali se ne hrane termitima, koji ih zauzvrat ne napadaju.

 

LITERATURA 

 Short, L.L. & Horne, J.F.M. (2019). Red-and-yellow Barbet (Trachyphonus erythrocephalus). In: del Hoyo, J., Elliott, A., Sargatal, J., Christie, D.A. & de Juana, E. (eds.). Handbook of the Birds of the World Alive. Lynx Edicions, Barcelona. ( https://www.hbw.com/node/55990)

https://www.iucnredlist.org/species/22681889/92924667

Jelovnik Zoo vrta