ANDSKI ŠKANJAC (Buteo polyosoma)

SISTEMATIKA

Razred: Aves Red: Falconiformes Porodica: Accipitridae

RASPROSTRANJENOST
Južna Amerika

OPIS
Duljina tijela: 45-62 cm Raspon krila: 113-151 cm Težina: 0,8-1,8 kg
Boja perja je promjenjiva. Stalne značajke su im bijeli rep s crnim prugama. Imaju siva krila s tamnijim prugama. Mužjaci imaju siva leđa, ali ponekad mogu imati i crvenkasto-smeđa leđa. Perje s trbušne strane može biti bijelo ili sivo. Ženke su veće i imaju crvenkasto-smeđa leđa, dok im je perje u nastavku ili bijelo ili crvenkastosmeđe.

STANIŠTE
Planinske šume, stepe, poljoprivredne površine, nizinske šume

PREHRANA
U prirodi: mali i srednje veliki sisavci, ptice U zoo vrtu:

RAZMNOŽAVANJE
Grade velika gnijezda od vegetacije na hridima. Gnijezda mogu upotrebljavati više godina za redom. Unutar svojeg teritorija mogu imati do 3 gnijezda. U jednom leglu imaju do 3 jaja koja inkubiraju 26 do 36 dana. Mladi opernate između 40 i 74 dana starosti i tada napuštaju gnijezdo.

NAČIN ŽIVOTA Najčešće ih se može vidjeti kako lebde na toplim termalima, ali i kako odmaraju ili nepomično i neprimjetno vrebaju svoj plijen na vrhovima drveća, stupova i slično. Kad uoći svoj plijen, iz velike visine se svom brzinom obruši na plijen i na taj ga način ulovi.

GRABEŽLJIVCI Nema dostupnih podataka

ŽIVOTNI VIJEK
U prirodi: nema dostupnih podataka
U zoo vrtu: nema dostupnih podataka

UGROŽENOST IUCN:
LC – najmanje zabrinjavajuća vrsta

ZANIMLJIVOSTI Inkubacija traje duže na višim nadmorskim visinama i ptićima treba duže da opernate nego na nižim nadmorskim visinama. Razlog je temperaturna razlika. Jaja koja su izložena hladnijim temperaturama razvijaju se sporijim tempom.