AFRIČKI POZEMNI KLJUNOROŽAC (Bucorvus leadbeateri)

SISTEMATIKA 

Razred: Aves
Red: Coraciiformes
Porodica: Bucorvidae

 

RASPROSTRANJENOST

Sub – Saharska Afrika

 

OPIS

Duljina tijela : 90 – 100 cm, mužjaci u prosjeku veći od ženki
Težina tijela: 3.4 do 6.1. kg mužjaci, 2.2 do 4.4 kg ženke

Pernati pokrov potpuno je crn. Mužjaci i ženke razlikuju se po području oko glave. Mužjaci imaju crvenu kožu lica i vrata, a ženke plavu kožu vrata. Tijelo im je više prilagođeno za život i kretanje tlom nego za letenje na što ukazuju veliki kljun, glava, tijelo i snažne noge. Vrsta je karakteristična po gustim crnim trepavicama.

 

STANIŠTE

Savane i stepe do 3000 m nadmorske visine.

 

 

PREHRANA

U prirodi: najveći dio prehrane sastoji se od člankonožaca, ličinki, ponekad i većeg plijena, kao što su zmije, gušteri, štakori, žabe itd. Također je zabilježeno i hranjenje sjemenkama i voćem. Žive i love plijen u grupama od 2-8 jedinki.
U zoo vrtu: suho voće, orašasto , iznutrice, zečevi , miševi

 

RAZMNOŽAVANJE

Sezone parenja ovise o vremenskim prilikama i ne javljaju se svake godine. Najčešće između rujna i prosinca. Vrsta je monogamna što znači da jedan je par cijeli život zajedno. U skupini pravo parenja imaju samo najveći mužjak i ženka, a ostali članovi pomažu u hranjenju mladih. Ženka liježe oko dva jaja te se nakon 37 do 43 dana izlježu mladi, od kojih najčešće samo jedno preživi.

 

NAČIN ŽIVOTA

Žive u skupinama od 2 do 11 jedinki koje su često u rodu. U hijerarhijskom slijedu postoje najveći mužjak i ženka koji mogu biti predvodnici, ali uz njih ponekad postoji i par koji se pari. Ostatak skupine većinom sakuplja hranu za sve. Glasaju se u rijetkim prilikama, poput samoobrane ili zova za parenje.

 

GRABEŽLJIVCI
Krokodili i leopardi

 

ŽIVOTNI VIJEK
U prirodi: nema podataka
U zoo vrtu: 70 godina

 

UGROŽENOST
VU – osjetljiva vrsta

 

ZANIMLJIVOSTI
U nekim regijama parovi imaju jedno mlado tek svakih devet godina.

 

LITERATURA

Kemp, A.C. & Boesman, P. (2019). Northern Ground-hornbill (Bucorvus abyssinicus). In: del Hoyo, J., Elliott, A., Sargatal, J., Christie, D.A. & de Juana, E. (eds.). Handbook of the Birds of the World Alive. Lynx Edicions, Barcelona. (https://www.hbw.com/node/55880)

Jelovnik Zoo vrta 

https://animaldiversity.org/accounts/Bucorvus_leadbeateri/

https://www.iucnredlist.org/species/22682638/92955067