AFRIČKI POZEMNI KLJUNOROŽAC (Bucorvus leadbeateri)

SISTEMATIKA 

Razred: PTICE (Aves)
Red: SMRDOVRANE (Coraciiformes)
Porodica: KLJUNOROŠCI (Bucerotidae)

 

RASPROSTRANJENOST

Sub-saharska Afrika.

 

OPIS

Dužina: 90­­­ – 100 cm.  
Težina: 3.4 – 6.1. kg mužjak, 2.2 – 4.4 kg ženka.

 

Mužjaci su u prosjeku veći od ženki. Pernati pokrov potpuno je crn. Mužjaci i ženke razlikuju se po području oko glave. Mužjaci imaju crvenu kožu lica i vrata, a ženke plavu kožu vrata. Tijelo im je više prilagođeno za život i kretanje tlom nego za letenje, na što ukazuju veliki kljun, glava, tijelo i snažne noge. Za vrstu su karakteristične guste, crne trepavice.

 

STANIŠTE

Savane i stepe do 3 000 metara nadmorske visine.

 

PREHRANA

U prirodi: najveći dio prehrane sastoji se od člankonožaca, ličinki, ponekad i većeg plijena, kao što su zmije, gušteri, štakori, žabe itd. Također je zabilježeno i hranjenje sjemenkama i voćem.

U zoo vrtu: suho voće, orašasti plodovi, iznutrice, zečevi, miševi.

 

RAZMNOŽAVANJE

Sezona parenja ovisi o vremenskim prilikama i ne javlja se svake godine. Najčešće se javlja između rujna i prosinca. Vrsta je monogamna, što znači da je jedan par cijeli život zajedno. U skupini pravo parenja imaju samo najveći mužjak i ženka, a ostali članovi pomažu u hranjenju mladih. Ženka liježe najčešće dva jaja te se nakon 37 do 43 dana izvaljuju mladi, od kojih najčešće samo jedno preživi.

 

NAČIN ŽIVOTA

Žive u skupinama od 2 do 11 jedinki koje su često u rodu. U hijerarhijskom slijedu postoje najveći mužjak i ženka koji mogu biti predvodnici, ali uz njih ponekad postoji i par koji se pari. Ostatak skupine većinom sakuplja hranu za sve. Glasaju se u rijetkim prilikama, poput samoobrane ili zova za parenje.

 

GRABEŽLJIVCI
Krokodili i leopardi.

 

ŽIVOTNI VIJEK
U prirodi: nema podataka.
U zoo vrtu: 70 godina.

 

UGROŽENOST
IUCN: VU – osjetljiva vrsta.

 

ZANIMLJIVOSTI
U nekim regijama parovi imaju jedno mlado tek svakih devet godina.

 

LITERATURA

Kemp, A.C. & Boesman, P. (2019). Northern Ground-hornbill (Bucorvus abyssinicus). In: del Hoyo, J., Elliott, A., Sargatal, J., Christie, D.A. & de Juana, E. (eds.). Handbook of the Birds of the World Alive. Lynx Edicions, Barcelona. (https://www.hbw.com/node/55880)

Jelovnik Zoo vrta

https://animaldiversity.org/accounts/Bucorvus_leadbeateri/

https://www.iucnredlist.org/species/22682638/92955067