KVOL ISTOČNI   Dasyurus viverrinus

SISTEMATIKA

Razred: Mammalia Red: Dasyuromorphia Porodica: Dasyuridae

RASPROSTRANJENOST

Tasmanija

OPIS

Veličina tijela: od 35 do 45 cm, rep od 21 do 30 cm

Težina tijela: ženke od 600 do 1030 g, mužjaci od 850 do 1550 g

Ženke su manje od mužjaka. Boja krzna varira od crne do svjetlo smeđe, s bijelim točkama. Rep može imati bijeli vrh. Imaju ružičastu njušku i uši te vrlo oštre zube.

STANIŠTE

Kišne šume i šume.

PREHRANA

U prirodi: kukci, mali kralježnjaci, rijetko strvine i voće U zoo vrtu: štakori, pilići

RAZMNOŽAVANJE

Period parenja je od kasne jeseni do rane zime (južna polutka). Ženka može okotiti do 30 mladunaca iako ima samo 3 do 4 pari mammae (bradavica) i može othraniti samo toliko embrija u tobolcu. Mladi u tobolcu ostaju do 8 tjedana.

NAČIN ŽIVOTA

Samotnjačke su i noćne životinje. Noć provode  loveći plijen. Iako se mogu penjati na stabla, većinom se zadržavaju na tlu. U velikoj su kompeticiji s autohtonim i unesenim vrstama predatora.

GRABEŽLJIVCI

Psi.

ŽIVOTNI VIJEK

U prirodi: 5 godina U zoo vrtu: 6,8 godina

UGROŽENOST

EN – ugrožena vrsta

ZANIMLJIVOSTI

Kvolovi su u kompeticiji za hranu i teritorij s tasmanijskim vragovima, ali jedan od glavnih razloga njihove ugroženosti su unesene vrste. Tako im najveće probleme zadaju psi koji ih često napadaju, a uz njih i kućne mačke i lisice koje love njihov plijen.

LITERATURA

http://animaldiversity.org/accounts/Dasyurus_viverrinus/

http://www.iucnredlist.org/details/6296/0

Pin It on Pinterest

Share This