ŽUTI MUNGOS (Cynictis penicillata)

SISTEMATIKA

Razred: sisavci (Mammalia)
Red: zvijeri (Carnivora)
Porodica: mungosi (Herpestidae)

VELIČINA

Dužina tijela: 26,5–46 cm
Dužina repa: 15–29,2 cm
Težina: 715–900 g

PREHRANA

U prirodi: kukci, pauci, škorpioni, mali kralješnjaci, ptičja jaja.
U zoo vrtu: junetina, piletina, mačji peleti, miševi, jaja, voće, med

GRABEŽLJIVCI

Ptice grabljivice, zmije

ŽIVOTNI VIJEK

U prirodi: nema dostupnih podataka
U zoo vrtu: do 15 godina

STANIŠTE

Polupustinje

RASPROSTRANJENOST

Južna Afrika

UGROŽENOST

LC – najmanje zabrinjavajuća vrsta

Razlikuju se po obojenosti, veličini i duljini dlake i repa  ovisno o rasprostranjenosti. Podvrste koje se nalaze na jugu imaju žutu dlaku, a one na sjeveru imaju sivkastu dlaku.

NAČIN ŽIVOTA

Dnevne su  životinje koje se noću odmaraju u jazbini. U jazbinu ulaze u sumrak, a iz nje izlaze nakon izlaska sunca. Veći dio dana traže hranu, osim za najtoplijih sati kada odmaraju. Iznimku će napraviti kada se pojavi prilika da se najedu. Primjerice ako se pojavi velika količina termita na njihovom području- tada će se  nastaviti hraniti i tijekom noći. Prilikom hranjenja svaka jedinka samostalno traži svoju hranu, ali noć svi provode u zajedničkoj jazbini. Međusobno pomaganje postoji i u podizanju mladih. Grupe mogu sadržavati od 1 do 13 mungosa, no najčešće samo 3 ili 4. U grupama postoji hijerarhija, na vrhu je dominantni mužjak, a ispod su različito rangirani podređeni mužjaci i podređene ženke. Najmlađi su najniže u hijerarhiji. Svoj teritorij označavaju mirisom i u njegovom označavanju sudjeluju sve jedinke, a ponajviše mlađe.
Mungos je tiha  životinja no ponekad se glasa vriskom (tijekom borbi), režanjem (ako je napadnuta), lajanjem i predenjem, a smatra se da se u komunikaciji služi i repom. 

RAZMNOŽAVANJE

Iako postoji hijerarhija u skupini, istovremeno se može razmnožavati više ženki. Kada dođe sezona parenja mužjaci prate ženke sve dok im one ne odobre da se pare. Ženke se pare svega dva dana tijekom sezone, a ostale dane mužjake odbijaju glasanjem i griženjem. Oplodnja je kratka i traje svega 30 do 60 sekundi, a za to vrijeme mužjaci predu, a ženke im ližu i grickaju vrat i uši. Graviditet traje od 42 do 57 dana. Neke ženke mogu imati i po dva okota u jednoj godini. U svakom okotu imaju od jednog do pet mladih. Na svijet ih donose u posebnom odjeljku jazbine. Nakon 6–8 tjedana koliko sišu majčino mlijeko, djelomično brigu preuzimaju prošlogodišnji mladi, koji im nose plijen u jazbinu. S osam tjedana mladi izlaze van i prate odrasle tijekom potrage za hranom, a sa 16–18 tjedana počinju se samostalno hraniti.  Spolno zreli postaju sa  godinu dana.

Zoo Zagreb, 24. svibanj 2016.

Posvojitelji

Srđan Božić, Područna škola Nespeš OŠ K.Š. Đalskog, Petar Trusić

Jeste li znali

Žuti mungos je endem južne Afrike.  

Žuti mungos može razbiti ptičje jaje posebnom tehnikom kotrljanja i bacanja na kamen.

INFORMACIJE

Zagreb

Radno vrijeme

Vrt: od 9:00 do 16:00 sati
Blagajna: od 9:00 do 15:00 sati

Cijena ulaznica

Kako do nas?

Maksimirski perivoj bb, Zagreb

Pravila ponašanja

Karta ZOO-a

KALENDAR DOGAĐANJA