PRSTENASTOREPI LEMUR (Lemur catta)

SISTEMATIKA

Razred: sisavci (Mammalia)
Red:  primati (Primates)
Porodica: lemuri (Lemuridae)

VELIČINA

Dužina tijela: 38,5 – 45,5 cm
Dužina repa: 56 – 62.5 cm
Težina: 2,3 – 3,5 kg

PREHRANA

U prirodi: voće, lišće, cvijeće, kora drveta, kukci.

U zoo vrtu: voće, peleti za listojede, povrće, sjemenke, zelene grančice

GRABEŽLJIVCI

Nema prirodnih neprijatelja

ŽIVOTNI VIJEK

U prirodi: 27 godina
U zoo vrtu: 33 godine

STANIŠTE

Listopadne šume, šume koje rastu duž obala rijeka

RASPROSTRANJENOST

Južni dio Madagaskara

UGROŽENOST

EN - ugrožena vrsta

Rep im je crno-bijel, prstenasto obojan. Krzno na leđima im je sive ili smeđkaste boje, stražnje noge su svjetlo sive ili svjetlo smeđkaste, dok im je trbuh bijele boje. Lice im je bijelo, sa crnom njuškicom i crnim, trokutastim obrubom oko očiju.

NAČIN ŽIVOTA

Prstenastorepi lemuri su dnevne životinje. Svoje vrijeme provode ili na drvetu ili istražujući svoj teritorij skupljajući hranu. Žive u grupama koje broje od 12 do 24 jedinki. Položaj u grupi određen je spolom. Grupa se najčešće sastoji od 6 odraslih ženki, koje su dominantne, 5 odraslih mužjaka i 4 mladunca.  Teritorij im se obično preklapa s teritorijem drugih grupa lemura.

RAZMNOŽAVANJE

Sezona parenja traje od travnja do lipnja. Razdoblje gravidnosti traje oko 136 dana, nakon kojeg ženka donosi na svijet jedno ili dva mladunca.Smrtnost novorođenčadi je visoka, 30% do 50% mladunčadi umire u prvih godinu dana života. Mladunčad počinje jesti čvrstu hranu poslije drugog mjeseca života. Mužjaci dostižu spolnu zrelost s 2,5 godine , a ženke već s 19,5mjeseci.

Zoo Zagreb, 8. svibanj 2016.

Posvojitelji

Noa Periša, Noel Jurišić, Nina Novosel, Djeca Dječjeg vrtića Spužvica, Eugen Đurak, Ivica Dedi, Patrik Štimac, Marija Štracak, Maja Mirt

Jeste li znali

Prstenastorepi lemur raspolaže širokim repertoarom  glasanja kao što su skvičanje, dahtanje, ispuštanje pucketavih glasova te urlikanje, čak i prede poput mačke.

Za vrijeme sezone parenja dolazi do borbi između jedinka. Ženke se međusobno natječu za prostor i resurse, dok se mužjaci  bore za ženke. Borbe mužjaka su poznate kao „smrdljive borbe“ jer mužjaci trljaju svoje repove o mirisne žlijezde na zapešćima i genitalijama i nakon toga svoj rep usmjere prema protivniku.

INFORMACIJE

Zagreb

Radno vrijeme

Vrt: od 9:00 do 19:00 sati
Blagajna: od 9:00 do 18:00 sati

Cijena ulaznica

Kako do nas?

Maksimirski perivoj bb, Zagreb

Pravila ponašanja

Karta ZOO-a

KALENDAR DOGAĐANJA