KRUNATI ŽDRAL (Balearica regulorum)

SISTEMATIKA

Razred: Aves
Red: Gruiformes
Porodica: Gruidae

VELIČINA

Duljina tijela: 100-110 cm
Raspon krila: 180-200 cm
Težina: 3-4 kg

PREHRANA

U prirodi: kukci, mali gmazovi, sjemenke, trava, orašasti plodovi

GRABEŽLJIVCI

Domaći psi

ŽIVOTNI VIJEK

U prirodi: do 22 godine
U zoo vrtu: do 25 godina

STANIŠTE

Travnjaci u blizini slatkih voda

RASPROSTRANJENOST

Istočna i južna Afrika

UGROŽENOST

EN – ugrožena vrsta

Nema razlike između spolova, osim što je mužjak nešto veći. Poznati su po velikoj, žutoj perjanici na glavi. Imaju goli, bijeli obraz sa crvenim oznakama ispod i iznad. Kljun im je siv, a područje glave iznad kljuna je crno. Vrat, kao i većina perja je biserno sive boje, krila su bijela, leđa tamnije siva, a rep je crn. Imaju duge, crne noge.

NAČIN ŽIVOTA

Nisu migratorna vrsta. Oba spola se međusobno uređuju, što dokazuje odnos i vezu partnera čak i izvan sezone parenja. Iako su plesovi primarno namjenjeni kao ritual prije parenja,  ples često izvode i izvan sezone parenja. Dnevne su životinje i dan  provode tražeći hranu.

RAZMNOŽAVANJE

Monogamna su vrsta i imaju istog partnera cijeli život. Prije parenja izvode svadbeni ples. Ples izvode na taj način da i mužjak i ženka visoko skaču u zrak s raširenim krilima i proizvodeći glasan zvuk.  Zajedno se kreću ravno, u zavojima, približavaju se i udaljavaju jedan od drugog, hodaju normalno ili se pak savijaju u koljenima, pomiču glavu, klanjaju se, izvode piruete ili se nabacuju različitim materijalima. Ženka glasanjem poziva mužjaka na parenje. Sezona parenja se poklapa s kišnom sezonom. Parenje traje od listopada do travnja. Gnijezde se na stajaćim vodama ili vrlo blizu stajaćih voda. Gnijezda rade oba roditelja  u visokoj vegetaciji kako bi bila neprimjetna. Ženka izlegne 2-4 jaja koja inkubira  zajedno s mužjakom 28-30 dana. 12 h nakon što se izlegu, ptići su sposobni plivati i plutati na vodi. Jesti počinju 24 h nakon što se izlegnu, a drugi dan su već sposobni lutati za roditeljima u potrazi za hranom. Prvih nekoliko tjedana roditelji i ptići se zadržavaju u području gniježđenja jer su zaštićeni vegetacijom. Ptići opernate imeđu 56 i 100 dana. Spolno zreli postaju nakon 3 godine.

Zoo Zagreb, 20. svibanj 2016.

Posvojitelji

Jeste li znali

Ova je vrsta nacionalni simbol Ugande i sveti simbol u Keniji, Namibiji, Južnoj Africi i Zambiji.

INFORMACIJE

Zagreb

Radno vrijeme

Vrt: od 9:00 do 16:00 sati
Blagajna: od 9:00 do 15:00 sati

Cijena ulaznica

Kako do nas?

Maksimirski perivoj bb, Zagreb

Pravila ponašanja

Karta ZOO-a

KALENDAR DOGAĐANJA