ČIMPANZA (Pan troglodytes)

SISTEMATIKA

Razred: Mammalia
Red: Primates
Porodica: Hominidae

VELIČINA

Duljina tijela: 70-170 cm ovisno o podvrsti
Težina: 33-47 kg (ženke); 43-60 kg  (mužjaci)

PREHRANA

U prirodi: plodovi, lišće, orašasti plodovi, kora, sjemenke, termiti i mravi, ponekad mali majmuni, svinje i dujkeri
U zoo vrtu: voće, povrće, sjemenke, orašasti plodovi, sušeno voće, svježe lišće i kora, kuhana riža i palenta, mliječni proizvodi, mljeveno meso, žitarice, jaja

GRABEŽLJIVCI

Leopard, ljudi

ŽIVOTNI VIJEK

U prirodi: 30-40 godina
U zoo vrtu: više od 50 godina

STANIŠTE

Tropske kišne šume, šumovita savana

RASPROSTRANJENOST

Zapadna i središnja Afrika

 

UGROŽENOST

EN – ugrožena vrsta

UZGOJNI PROGRAM

Nemaju rep, krzno im je crno ili tamno smeđe, lice im je bez dlake i njegova boja ovisi o starosti i porijeklu i može biti od svijetlo smeđe do crne. Prednji udovi su im dugi i kad su uspravni, dosežu im do ispod koljena.

NAČIN ŽIVOTA

Ovi čovjekoliki majmuni žive u nestabilnim grupama do 50 jedinki, koje uglavnom čine jedinke oba spola. Mladi mužjaci ostaju u grupi, a ženke je napuštaju i priključuju se drugim grupama. Dominantan mužjak je predvodnik grupe i on utvrđuje hijerarhijsku ljestvicu. Čimpanze su aktivne danju, dok noću spavaju u krošnjama drveća u ležajevima koja sami načine od granja i lišća. Svaku noć grade nove ležajeve.

RAZMNOŽAVANJE

Poligamne su. Nakon razdoblja gravidnosti koje traje oko 225 dana, ženka rađa jedno mlado, vrlo rijetko dva, koji teže gotovo 2 kg. Mlado siše majčino mlijeko do starosti od 2 do 4 godine, a spolnu zrelost dostiže sa 7 godina. Ženke u prirodi prvo mlado imaju u dobi između 11 i 23 godina, dok u zatočeništvu imaju ranije. Za mlado se brine majka i mladi su ovisni o majci 3 do 4 godine. Mužjaci se ne brinu za mlado, ali su prema mladima vrlo pažljivi i često se igraju s njima.

Zoo Zagreb, 8. svibanj 2016.

Posvojitelji

OŠ Sela, 6.a OŠ Rovišće-šk.godina 2016./2017.,

Jeste li znali

Čimpanze se koriste alatom već 4 300 godina. Kao alat koriste kamenje, komade drveta, grančice i naoštrene grane poput koplja. Alatom se koriste kako bi lakše pribavili hranu.

Nakon što pojedu plodove na jednom mjestu, sjemenke probavljenih plodova izađu s izmetom na posve drugom mjestu u šumi, jer se grupe čimpanzi stalno kreću. Na taj način čimpanze pomlađuju šume, sijući biljke širom svog teritorija.

INFORMACIJE

Zagreb

Radno vrijeme

Vrt: od 9:00 do 16:00 sati
Blagajna: od 9:00 do 15:00 sati

Cijena ulaznica

Kako do nas?

Maksimirski perivoj bb, Zagreb

Pravila ponašanja

Karta ZOO-a

KALENDAR DOGAĐANJA