ZELENA MREŽA BIOLOŠKE RAZNOLIKOSTI

Često možemo čuti izjave „Ne sjećam se kad sam zadnji put vidio krijesnicu“, „Zadnjih godina leptiri se sve rjeđe susreću“ ili „Već sam zaboravio kako zvuči glasanje fazana“, a to se može promijeniti – učlanite se u „Zelenu mrežu“ i zajedno vratimo divljinu! Dovoljno je u vrtovima, okućnicama ili na balkonima odvojiti malo prostora za autohtone biljne vrste koje će omogućiti život brojnim autohtonim vrstama životinja te dodati neke sadržaje koje će pomoći i biljnim i životinjskim vrstama.

U sklopu velike međunarodne kampanje „Vratimo Divljinu!“ (Let It Grow Campaign) Zoološki vrt grada Zagreba pokrenuo je projekt „Zelena mreža biološke raznolikosti“Cilj „Zelene mreže“ je uključivanje što većeg broja ljudi u očuvanje lokalne biološke raznolikosti, a time i globalne, jer je biološka raznolikost cijelog planeta u opasnosti, a o njoj ovisi i opstanak samog čovjeka.

Tim projektom povezale bi se različite otvorene površine Grada Zagreba i Zagrebačke županije koje su uređene tako da pružaju mogućnost života, rasta i razmnožavanja lokalnim autohtonim vrstama. Povezivanjem članova ''Zelene mreže'' otvorila bi se mogućnost razmjene savjeta, informacija, slika, sjemenja i drugog biljnog materijala. 

TKO MOŽE POSTATI ČLANOM?

Članom „Zelene mreže“ postati je lako! Dovoljno je odvojiti samo malo mjesta i stvoriti prirodni vrt koji će biti uređen tako da pruža mogućnost života, rasta i razmnožavanja lokalnim autohtonim vrstama. Nije važno imate li u svom posjedu samo mali balkon ili veliku livadu, bitno je maksimalno iskoristiti prostor koji vam je na raspolaganju. Prema dostupnoj površini koju posjedujete, osigurajte minimalne uvjete i možete postati ponosni član „Zelene mreže“. Detalje o uvjetima možete pronaći ovdje.

Sadržaje za lokalne autohtone vrste možete pronaći ovdje te ujedno i popis invazivnih vrsta biljaka u Hrvatskoj.

Ispunite naš obrazac za članstvo i pošaljite nam ga na zelena.mreza@zoo.hr 

Nakon toga slobodno nam se javite na istu mail adresu ili se učlanite u našu Facebook grupu. Stojimo vam na raspolaganju ukoliko vam je potrebna pomoć ili savjet oko sadnje biljaka ili izrade sadržaja za divlje životinjske vrste. 

Prijedloge, savjete i informacije vezane za sadnju biljaka, životinjske pomoćnike, bio vrtlarstvo i  izbjegavanje invazivnih vrsta možete pronaći na slijedećim poveznicama:  

 

INFORMACIJE

Zagreb

Radno vrijeme

Vrt: od 9:00 do 16:00 sati
Blagajna: od 9:00 do 15:00 sati

Cijena ulaznica

Kako do nas?

Maksimirski perivoj bb, Zagreb

Pravila ponašanja

Karta ZOO-a

KALENDAR DOGAĐANJA