Mnogi će se složiti da je proljeće najljepše doba godine. Priroda se budi, umjesto sivila dolaze mladi zeleni izdanci i šareni pupoljci. Šire se svježi mirisi, a tržnice preplavljuju mora mladog povrća. Kulminacija svega toga je Uskrs. Najveći blagdan kod nas, kada jedemo obilato i fino. Za razliku od zimskih teških jela, Uskršnja kuhinja je svježa i lagana.

Prva asocijacija na Uskrs su zasigurno pisanice koje su usko povezane s Uskrsom upravo zbog proljeća i njegovih obilježja. Kako je jaje simbol novog života, a proljeće buđenje i pokretanje istog; pisanice su bojane unutar iranskih naroda još prije 2500 godina upravo zbog simbolike i šarenila.

Tradicija bojanja pisanica prisutna je diljem cijeloga svijeta, a načini su nebrojeni. Bilo kako bilo bojanje pisanica je zabavan posao za cijelu obitelj, a svaka kultura ima nešto posebno reći na tu temu.

Uz pisanice, ono po čemu je Uskrs vjerojatno najosebujniji je upravo doručak. Takoreći najpopularniji doručak u godini kada cijela obitelj s guštom sjedi za stolom. Kuhana jaja, šunka, mladi luk, rotkvice, francuska salata…Sve su to namirnice bez kojih si ne bi  mogli zamisliti Uskršnji doručak.