Generalni plan razvoja

Po uzoru na mnoge zoološke vrtove u Europi i svijetu zagrebački Zoološki vrt je odlučio izraditi Generalni plan razvoja koji je završen 2010. godine.

U 2008. godini započeli smo s analizom zatečenog stanja ističući prednosti i slabe strane Zoološkog vrta kao i načine na koje bi se oni mogli premostiti. Među postavljenim prioritetima svakako je bio rad na dobrobiti životinja na način da se rekonstruiraju ili ponovo izgrade nastambe za neke od životinja za koje smatramo da još uvijek nisu kvalitetno smještene. Među njima  istaknuli bi nastambe za medvjede, velike mačke i morske lavove koje bi trebalo povećati, modernizirati i promijeniti. Takve promjene često znače manji broj, ali bolje smještenih životinjskih vrsta kao što je to slučaj s novom nastambom za medvjede pri čemu se moralo odlučiti za jednu vrstu medvjeda umjesto tri vrste koje su bile u Vrtu u vrijeme razvoja Generalnog plana razvoja.

Generalni plan razvoja uključuje sve ciljeve i prioritete kao i viziju razvoja. Predstavljena su idejna rješenja nekih od novih, prostranijih, prirodnijih nastambi za životinje zagrebačkog zoološkog vrta.

Plan Vam može poslužiti kao svojevrstan vodič budućeg razvoja, no kao i svi dobri planovi mijenjati će se s vremenom s obzirom da će se sigurno jednako tako mijenjati i potrebe kao i pristup držanju pojedinih vrsta.

Zagrebački zoološki vrt je ograničene površine okružen stambenim naseljima, Parkom Maksimir koji je zaštićen kao spomenik parkovne arhitekture te se i unutar Zoološkog vrta nalazi nekoliko objekata povijesnog i kulturnog značaja. Pri stvaranju Generalnog plana razvoja vodilo se računa da se nađe što bolja ravnoteža između potreba životinja, zaštite kulturne baštine, kao i želja i potreba posjetitelja Zoološkog vrta.

Tematska područja (Generalni plan razvoja Zoološkog vrta grada Zagreba 2010)

Planiran je i daljnji razvoj edukacije koja je u zoološkim vrtovima jedinstvena i neprocjenjiva zbog mogućnosti bliskog susreta posjetitelja sa životinjama koje kao predstavnici svoje vrste ukazuju na prijetnje i probleme s kojima se susreću njihovi bliski rođaci u divljini.

Važno je bilo planirati i povećanje uloge zoološkog vrta u istraživanju i zaštiti životinja te njihovih staništa. Među ciljevima ovog dijela Generalnog plana razvoja je i jačanje suradnje s državnim institucijama, sveučilištima i nevladinim organizacijama na projektima zaštite lokalnih vrsta i njihovih staništa.

POGLED U BUDUĆNOST – ŠTO JE ZAPRAVO U PLANU?

> Prirodne nastambe koje zadovoljavaju dobrobit životinja
> Istraživanjima i sudjelovanjem u programima zaštite prirode doprinijeti očuvanju vrsta
> Prenijeti poruku posjetiteljima o važnosti očuvanja prirode
> Tematski povezati dijelove vrta i učiniti ga ugodnijim za posjetitelje
> Povećati broj posjetitelja na pola milijuna godišnje
> Težiti održivom razvoju zoološkog vrta

BUDUĆI PROJEKTI

Neki od novih projekata su već u realizaciji poput nastambe za afričke lavove. Gradi se nova nastamba koja će sadržavati veliku vanjsku nastambu za lavove i zidani kompleks (paviljon) u obliku stjenovitog brda – kopje karakterističnog za afričke ravnice. Preko paviljona posjetitelji će moći promatrati lavove iz više kutova (pogled preko vanjske nastambe, preko staklene stijene, s vidikovca, iz špilje…), a lavovi bi, osim velike vanjske površine, dobili prostraniju unutarnju nastambu.

Planirana je nova nastamba za medvjede koja je, uz afričke lavove, jedan od prioriteta budućeg plana razvoja Zoološkog vrta. Nova nastamba bi bila i do deset puta veća od današnje, a sadržavala bi veliku zelenu površinu, granje i drveće po kojima bi se medvjedi mogli penjati, prirodne brloge i veliku vodenu površinu u kojoj bi se životinje mogle kupati. Posjetiteljima bi bio omogućen pogled na medvjede u razini očiju. Zbog zahtjevnosti i veličine projekta, kako izvedbenog dijela tako i financijskog, postoji mogućnost realizacije projekta u nekoliko faza. Prva je faza završena 2015. godine u kojoj su se spojile dvije prijašnje nastambe te su preuređene kako bi naši medvjedi dobili dodatan prostor i adekvatnije sadržaje u samoj nastambi.

Planirana je izgradnja i nove nastambe za morske lavove. Na slici možete vidjeti površinu današnje nastambe morskih lavova i planiranu površinu nove nastambe. Imala bi veliku i duboku vodenu površinu, razvedenu kopnenu površinu te bi omogućila život većoj skupini. Dio kompleksa nove nastambe odvojen je za mogućnost držanja pingvina.

Planiran je i novi kompleks nazvan Afrička savana. Prostor nove nastambe bio bi namijenjen žirafama, antilopama, zebrama, nojevima i drugim afričkim životinjama koje bi dijelile nastambu. Planirana nastamba bila bi tematski povezana s nastambom za afričke lavove te bi nalazila na površini današnje četiri nastambe. Nova nastamba bi omogućila interakciju među životinjama koja bi potaknula iskazivanje njihovog prirodnijeg ponašanja. Otvoreniji prostor, štale sa „zelenim“ krovovima, ozelenjeni dijelovi i sadnja određenih vrsta biljaka kvalitetnije bi prezentirala stanište životinja, a posjetiteljima bi bilo zanimljivije i ugodnije promatrati životinje.

U sklopu tematskog dijela „tropska kišna šuma“ planirana je nova nastamba za čovjekolike majmune (čimpanze ili gorile). Nova nastamba bi zamijenila sadašnje kaveze koji su ostavština prošlog, menažerijskog načina držanja životinja. Nova prostranija i otvorena nastamba bi omogućila život većoj skupini, a prirodna podloga s bogatom i bujnom vegetacijom omogućila bi životinjama iskazivanje prirodnijeg ponašanja. Također, olakšala bi provođenje programa za obogaćivanje okoliša životinje koje potiče kognitivno ponašanje životinja te bi omogućila kvalitetniju edukaciju o čovjekolikim majmunima i njihovim staništima.

Kreso, 15. listopad 2014.

INFORMACIJE

Zagreb

Radno vrijeme

Vrt: od 9:00 do 16:00 sati
Blagajna: od 9:00 do 15:00 sati

Cijena ulaznica

Kako do nas?

Maksimirski perivoj bb, Zagreb

Pravila ponašanja

Karta ZOO-a

KALENDAR DOGAĐANJA