POVIJEST ZOO VRTA

Kratka ali bogata, skromna ali značajna. Ovim riječima najbolje se može opisati povijest zagrebačkog Zoološkog vrta. Smješten u Parku Maksimir pod krošnjama stoljetnih hrastova imao je skromni početak sa samo pet životinja – tri lisice i dvije šumske sove. Osnovao ga je Mijo pl. Filipović. Otvoren je 27. lipnja 1925. na prostoru Labuđeg otoka, današnjeg prvog otoka na Prvom jezeru. Zahvaljujući imućnim građanima i njihovim donacijama do 1926. tu je živjelo 320 životinja radi čega je te godine prostor Zoološkog vrta proširen i na kopneni dio. Od tada do danas prostire se na 7 ha zajedno s jezerom.

 

"Začarani dvor", 1926.

 

Vrijedna povijesna i kulturna baština

Od samog početka Zoo vrt ili vrtić, kako su ga tada zvali, bio je zanimljiv za arhitekte i kipare. Već do 1931. izgrađeni su mnogi objekti koji se danas njeguju kao povijesna i kulturna baština. Jedna od najpoznatijih je lavlji most sa četiri kamena lava. Nema djeteta koje se ne želi fotografirati na leđima jednog od njih. Na samom ulazu stoji možda najstariji objekt u Zoo vrtu iz davne 1926. godine – kula poznata i kao „začarani dvor“. Nekada je bila nastamba medvjeda ili vukova, no ubrzo je postala neprihvatljiva za smještaj životinja. Danas, svima koji je posjete, pruža nezaboravan doživljaj i pogled je u prošlost Vrta. Neki od ostalih zaštićenih objekata koje svakako treba izdvojiti veličanstveni su „Egipćani“, kipovi visoki oko 5m, te „Napuljski ribar“ koji peca uz obalu jezera.

 

Lavlji most, 1944. godine

Nekoliko važnih datuma:

  • 1925. godine otvoren je Zoološki vrt koji se tada nazivao Zoološki vrtić. Prilikom otvorenja imao je samo tri lisice i dvije šumske sove.
  • 1928. je otvoren Lavlji most, rad kipara Joze Turkalja, koji je i danas jedan od najprepoznatljivijih objekata u Zoo vrtu te objekt na kojemu se posjetitelji najradije fotografiraju.
  • 1933. izlazi časopis Zoološki vrtić koji prati rad Zoološkog vrta i pruža informacije iz životinjskog svijeta.
  • 1969. godine su iz Kenije pristigle tri goleme kornjače, zebra, hijenski psi i afrička slonica Suma koja je uginula 2006 godine te je ona do danas posljednji slon u Zoološkom vrtu.
  • 1974. godine je otvorena Tropska kuća u koju je stigao krokodil koji je i dan danas u Vrtu.
  • 2003. je otvorena prva edukativna dvorana čime je započelo moderno doba edukacije u Zoološkom vrtu.
  • 2004. je otvorena tematska cjelina „Domača hiža“.
  • 2014. godine je otvorena lavlja stijena Kidepo – nova nastamba za afričke lavove kojom su naši lavovi dobili jednu od najmodernijih nastambi, a započelo je i provođenje projekta Modernizacija – I. faza.
  • 2016. su otvoreni sadržaji poput volijere za afričke ptice, Labuđi otok, suvenirnica, Nastamba Madagaskar, izgrađena su dva nova mosta, preuređen ulaz u Zoo vrt te izgrađen novi edukacijski centar.

 

U korak s vremenom

Danas je zagrebački Zoološki vrt moderna institucija kojoj je misija zaštita životinja, istraživanje i edukacija no jasno je da je i ugodno mjesto za razonodu i rekreaciju. Životinje su ipak na prvom mjestu, pa se posebna pažnja posvećuje izgradnji što kvalitetnijih nastambi koje oponašaju prirodna staništa. Jedan od posljednjih projekata poboljšanja nastambi je izgradnja „Lavlje stijene Kidepo“, nove nastambe za afričke lavove i životinje koje obitavaju na stjenovitim brdima savana.

Posjet Zoološkom vrtu grada Zagreba svakome će ostati u lijepom sjećanju. Sigurno je mjesto u kojem se može zaboraviti na prometne gužve, male probleme i opustiti se i uživati.

 

Nova lavlja nastamba "Kidepo", 2014.

 

 

Igor Franić, 1. lipanj 2017.

INFORMACIJE

Zagreb

Radno vrijeme

Vrt: od 9:00 do 16:00 sati
Blagajna: od 9:00 do 15:00 sati

Cijena ulaznica

Kako do nas?

Maksimirski perivoj bb, Zagreb

Pravila ponašanja

Karta ZOO-a

KALENDAR DOGAĐANJA