Volontiranje u Zoo vrtu

Zoološki vrt grada Zagreba razvio je dugogodišnju tradiciju uključivanja sugrađana u svoj rad, od učenika i studenata koji ovdje provode praktičnu nastavu  ili pak koji proučavaju životinje i uče se istraživačkom radu, do raznih nevladinih udruga, institucija i organizacija s kojima surađujemo što na projektima zaštite životinja, što kroz edukaciju, što kroz sve druge oblike djelatnosti.

Mnogi rad u Zoološkom vrtu vide isključivo kroz rad sa životinjama, pripremu hrane za životinje, čišćenje i održavanje nastambi, brigu za zdravlje životinja i slično. No, spektar djelatnosti i aktivnosti u Zoološkom vrtu vrlo je širok, a svaka je djelatnost neizostavna za cjelokupno funkcioniranje Zoološkog vrta. Neki od poslova koji ne dolaze toliko do izražaja, a njihovi su rezultati zapravo vidljivi na svakom koraku, održavanje su staza i šetnica za posjetitelje, održavanje zelenih površina, komunalni poslovi, osmišljavanje i priprema edukativnih i dodatnih sadržaja za posjetitelje itd.

Naravno, na prvom mjestu su životinje te se, osim klasične brige za njih, provode i druge aktivnosti usmjerene na povećanje njihove dobrobiti.

Kroz program volontiranja omogućava se građanima da postanu dio našeg tima te svojom stručnošću i svojim sposobnostima doprinesu napretku i razvoju Zoološkog vrta te istovremeno razvijaju neke nove vještine. Vjerujemo da će se uz pomoć volontera brže i kvalitetnije ostvarivati  zadani ciljevi kroz razvijanje postojećih programa, ali i kreiranjem  novih. Stoga postanite Zoo volonter, za životinjski dobar osjećaj.

POSTANITE VOLONTER U SAMO TRI KORAKA

Sve što je potrebno jest da Vas zanimaju životinje, volite se družiti te da ste pozitivna osoba željna učenja. Nije potrebno predznanje – mi ćemo Vas naučiti sve ono što trebate znati.

1. Ispunite on-line obrazac.

2. Poslušajte predavanje za nove volontere na kojemu ćete saznati sve potrebne informacije (poziv na predavanje šaljemo nakon što smo primili ispunjeni obrazac).

3. Počnite volontirati i otkrijte što je životinjski dobar osjećaj.

NAPOMENE!
Volontirati može osoba starija od 18 godina.
Volonter mora dostaviti potvrdu o nekažnjavanju.
Volonter mora dostaviti liječničku potvrdu da nema psihičkih i zaraznih bolesti.
Prije početka volontiranja potpisuje se ugovor o volontiranju.
Prednost imaju oni volonteri koji mogu raditi u jutarnjim satima, od 8 sati i vikendom.

ŠTO RADI ZOO VOLONTER?

Program volontiranja podijeljen je  u nekoliko područja. 

ŽIVOTINJE
Svakoga dana volonteri našim timariteljima olakšavaju brigu za stanovnike Zoološkog vrta. Pomažu u pripremi hrane za životinje, čišćenju i održavanju nastambi, održavanju staklenih površina…

Kako bi nam pomogli da našim životinjama omogućimo što ljepši život, volonteri sudjeluju u izradi različitih tipova hranilica, igračaka i ostalih pomagala u sklopu obogaćivanja životnog prostora životinja. Također, provode i druge aktivnosti usmjerene na povećanje dobrobiti životinja poput uređenja nastambi i slaganje aranžura te promatranja (monitoring) životinja.

WALK IN NASTAMBE

Uz Dječji Zoo, naš Zoološki vrt ima dvije nastambe u koje posjetitelji mogu ući. radi se o nastambama za lemure i natambi za afričke ptice.

Razlika u odnosu na Dječji zoo je što u ovim nastambama posjetitelji ne smiju dirati životinje. Naši volonteri su ovdje da posjetitelje upoznaju s ovim životinjama, ali i da brinu za sigurnost životinja.

DJEČJI ZOO
Dječji zoo je prostor unutar Zoološkog vrta u kojem posjetitelji mogu doći u dodir sa životinjama. Ovdje djeca mogu sudjelovati u hranjenju, čišćenju te maženju domaćih životinja (koza, ovci, svinje, zečeva), a volonteri brinu za životinje u slučajevima dok su posjetitelji u Dječjem zoo vrtu te educiraju najmlađe posjetitelje kako brinuti o njima.

EDUKACIJA
Kroz prezentiranje preparata (svlakovi, perje, jaja, lubanje…), volonteri postaju veza između posjetitelja i svijeta divljine. Oni ulaze u ulogu edukatora i učitelja te našim posjetiteljima donose zanimljivosti iz svijeta životinja te im prenose znanje o životinjama i njihovom staništu da bi nadahnuli ljude na zaštitu prirode.

Volonteri također sudjeluju u izradi materijala potrebnih za edukativne programe – izrada modela od različitih materijala, likovno izražavanje, izrada pomagala, igri, itd. Sudjeluju i u edukativnim radionicama i različitim događanjima u Zoološkom vrtu te pomažu u drugim poslovima edukacije.

BILJKE
Kako bi naš Zoološki vrt ostao svim posjetiteljima u ugodnom sjećanju, velik se trud ulaže i u održavanje zelenih površina, a volonteri pomažu u grabljanju, orezivanju i zalijevanju, pripremi terena za sadnju biljaka te prikupljanju i odvozu bio-otpada.

ZOO PODRŠKA
Mnogi volonteri svoj trud ulažu u održavanje staza i šetnica, pomažu u distribuciji hrane ili dovoze materijal za životinje. Često uskaču i u kostim naših maskota te tako uveseljavaju djecu na raznim događanjima.

ZAŠTO JE VOLONTIRANJE VAŽNO?

Kada razmišljamo o volontiranju, uvijek imamo na umu nešto pozitivno, dobro, želju da se nekome pomogne i učini neko dobro. Volonterski su programi važni jer grade solidarnost – to je način na koji ljudi, bez obzira na nacionalnost, religijsku pripadnost, socioekonomski status i dob, mogu stvarati pozitivne promjene u društvu.

Osim što imamo priliku pomoći drugima i ukazati na probleme i potrebe oko nas, volontiranje pozitivo utječe i na samog volontera. Ono osnažuje pojedinca jer tako stječe samopoštovanje, osjećaj osobnog postignuća i nove profesionalne inspiracije. Uz to, volontiranje pruža i mogućnosti neformalnog obrazovanja, te je zbog toga jedan od ključnih elemenata u strategiji životnog učenja u Europskoj uniji. Volontiranjem ljudi razvijaju komunikacijske i organizacijske vještine te proširuju svoje socijalne krugove.

Ono je dobrovoljno ulaganje osobnog vremena, truda, znanja i vještina kojima se obavljaju usluge ili aktivnosti za dobrobit druge osobe ili za zajedničku dobrobit. Važno je napomenuti da za volontiranje nema novčane nagrade ili ikojih potraživanja neke imovinske koristi.

INFORMACIJE I KONTAKT

Ured edukatora
Uredno vrijeme radnim danom od 8 do 16 sati.
01 7788 534
volontiranje@zoo.hr
 

Ana, 29. travanj 2015.

INFORMACIJE

Zagreb

Radno vrijeme

Vrt: od 9:00 do 16:00 sati
Blagajna: od 9:00 do 15:00 sati

Cijena ulaznica

Kako do nas?

Maksimirski perivoj bb, Zagreb

Pravila ponašanja

Karta ZOO-a

KALENDAR DOGAĐANJA