Ne zna se kako je samoborski kotlet nastao, ali zna se gdje je nastao. Otkriva to njegovo ime. U Samoboru!
Samoborski kotlet jelo je koje nazivom neke podsjeća na samoborsku kotlovinu, ali priprema tih jela uvelike se razlikuje.
Zahvaljujući kvalitetnim sastojcima kotlet se topi u ustima bilo da ga na brzinu bacite na tavu ili ponudite gostima za nedjeljni ručak.
Ovaj kotlet ili, po samoborski, „krmenadla“ obara s nogu zbog lakoće pripreme s jedne te punoće okusa s druge strane.
Svatko ga radi na svoj način, a uz komad svinjetine nezaobilazan je sastojak svježi češnjak, a ovisno o preferencijama i peršin.
Kako vam ne bismo dugovali tajni sastojak, otkrivamo ga… Umjesto na ulju, samoborski kotlet popržite uvaljan u brašno na svinjskoj masti.
Naš glavni kuhar Siniša u pripremi kotleta, uz malo strpljenja, dobre volje i žličicu ljubavi, preporučuje nekoliko kapi bijelog vina. Rajnski rizling bi bio idealan. Bonus je naravno ako je iz Samobora.
Ovdje je recept:
- Napacajte kotlete uz malo soli i papra.
- Uvaljajte ih u brašno.
- Ispecite kotlete na svinjskoj masti, a dok se peku, isjeckajte češnjak i peršin.
- Pospite po kotletima sjeckani češnjak i peršin te sve podlijte vinom.
- Poklopite i pustite kotlete da se pirjaju. Uz povremeno miješanje između 10 i 15 minuta bi trebalo biti dovoljno da vaši jako fini samoborski kotleti budu gotovi. Poslužite uz njih pire krumpir i uživajte.
Dobar tek!

