Ne zna se kako je samoborski kotlet nastao, ali zna se gdje je nastao. Otkriva to njegovo ime. U Samoboru!

Samoborski kotlet jelo je koje nazivom neke podsjeća na samoborsku kotlovinu, ali priprema tih jela uvelike se razlikuje.

Zahvaljujući kvalitetnim sastojcima kotlet se topi u ustima bilo da ga na brzinu bacite na tavu ili ponudite gostima za nedjeljni ručak.

Ovaj kotlet ili, po samoborski, „krmenadla“ obara s nogu zbog lakoće pripreme s jedne te punoće okusa s druge strane.

Svatko ga radi na svoj način, a uz komad svinjetine nezaobilazan je sastojak svježi češnjak, a ovisno o preferencijama i peršin.

Kako vam ne bismo dugovali tajni sastojak, otkrivamo ga… Umjesto na ulju, samoborski kotlet popržite uvaljan u brašno na svinjskoj masti.

Naš glavni kuhar Siniša u pripremi kotleta, uz malo strpljenja, dobre volje i žličicu ljubavi, preporučuje nekoliko kapi bijelog vina. Rajnski rizling bi bio idealan. Bonus je naravno ako je iz Samobora.

Ovdje je recept:

  1. Napacajte kotlete uz malo soli i papra.
  2. Uvaljajte ih u brašno.
  3. Ispecite kotlete na svinjskoj masti, a dok se peku, isjeckajte češnjak i peršin.
  4. Pospite po kotletima sjeckani češnjak i peršin te sve podlijte vinom.
  5. Poklopite i pustite kotlete da se pirjaju. Uz povremeno miješanje između 10 i 15 minuta bi trebalo biti dovoljno da vaši jako fini samoborski kotleti budu gotovi. Poslužite uz njih pire krumpir i uživajte.

Dobar tek!

Pin It on Pinterest

Share This