„Barbecue“, engleska riječ za roštilj, dolazi od španjolske riječi „barbacoa“ koja korijen vuče iz riječi „barabicu“ plemena Arawak s Kariba. Naša riječ za slasno meso pečeno na žaru, ovaj put dolazi iz njemačkog jezika. Na njemačkom „Roschtl“ označava željeznu rešetku u ložištu štednjaka.

Stanovnici Kariba već su u 15. stoljeću naučili Španjolce kako se peče roštilj. Istodobno taj način pripreme mesa stiže i k nama.

Ono što je buđenju prirode prva visibaba, to je u gastronomiji prvi roštilj. Glavna asocijacija na meso pečeno na otvorenom je dolazak toplog vremena i njegova priprema uz hladno piće u ruci. Dok se roštilj peče, najčešće razmišljamo o tome kako treba pokositi travu, počistiti vrt i urediti okućnicu. Međutim, kad se roštilj ispeče, ambicije se usmjeravaju na vilicu i nož. Roštilj je uvijek dobro rješenje za druženje s obitelji, ali i širim društvom. Najbolji je topao. Teško je opeći jezik jer je najslasniji kada pečen odstoji u nekom prastarom loncu pored samog roštilja. Kada stigne nasred stola i otklopi se poklopac, zazubice narastu i najmlađima. Ćevapčići, ražnjići, pljeskavice, carsko meso, vratina, krmić, pileći batak i zabatak, tikvice, paprike, šampinjoni…. Malo kruha, salate, luka, rajčice, soli i to je to.

Idealnog recepta za roštilj nema, ali bitno je zapamtiti jedno: treba nabaviti svježe meso, a bit će ukusnije ako dulje odstoji marinirano.

Kod morskog lava se ne morate brinuti o jačini žara i najboljoj marinadi. Dođite i odaberite nešto po svojem ukusu!

Dobar tek!